VNO-NCW wijst CO2 ingreep van de hand

Vereniging vno-ncw

DEN HAAG, 16 JANUARI 2007 - De ondernemingsorganisatie VNO-NCW wijst de ingrepen van de Europese Commissie - een korting van de CO2-uitstoot met 5 procent - in het Nederlandse plan voor CO2 emissiehandel van de hand. Dit zou zijn gedaan met het oog op het halen van de Kyoto-doelstelling in 2012. Die is voor Nederland min 6 procent in 2012 ten opzichte van 1990. Nederland kan volgens VNO-NCW aantonen dat wij onze Kyoto-verplichtingen zullen halen, en dat deze extra korting ten laste van het Nederlandse bedrijfsleven niet nodig is.

Voorts valt volgens VNO-NCW niet te begrijpen dat ook een groot aantal kleine bedrijven aan het handelssysteem moet meedoen. Dat staat haaks op de doelstelling van de Europese Commissie om de regeldruk en de administratieve lasten van het bedrijfsleven te verminderen.

De Europese Commissie heeft vandaag een besluit genomen over het Nederlandse toewijzingsplan voor de CO2 emissiehandel in de periode 2008-2012. In dat plan geeft de Nederlandse regering aan hoeveel emissierechten zij aan de industrie en elektriciteitssector in ons land beschikbaar stelt en hoe deze over de verschillende bedrijven worden verdeeld.De Commissie heeft de totale hoeveelheid emissierechten voor ons land met 5 procent gekort. Ook heeft ze een streep gehaald voor een compensatie aan de industrie voor de gestegen elektriciteitsprijzen.

Nederland kan met het ingediende plan aan de verplichtingen van het Kyoto-protocol voldoen. Het strenge beleid van de Europese Commissie lijkt er op te duiden dat men niet vertrouwt dat heel Europa hierin slaagt. Dit moet niet op Nederland (het Nederlandse bedrijfsleven) worden afgewenteld.

Tenslotte wil de Commissie dat ook een groot aantal kleine bedrijven aan de emissiehandel moet meedoen. Vooral dat laatste vindt VNO-NCW moeilijk te begrijpen. Het gaat om meer dan honderd kleine bedrijven, die samen slechts enkele procenten CO2 uitstoten. Deze bedrijven - die al een grote bijdrage leveren aan CO2 besparing via een meerjarenafspraak met de overheid - worden nu opgezadeld met grote administratieve lasten en een ingewikkeld controlesysteem. Dat staat in geen verhouding tot de milieuopbrengsten.

Deze lastenverzwaring staat haaks op het Better Regulation programma van de Europese Commissie, dat juist gericht is op vermindering van de regeldruk voor ondernemingen. Het gevolg is dat Nederlandse bedrijven worden opgezadeld met hogere kosten, omdat zij de ontbrekende emissierechten op de markt zal moeten kopen.