Ingezonden persbericht


Versoepeling bluetongregeling

16-01-2007 - Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft vandaag besloten om tot verdere versoepelingen voor bluetongue over te gaan. Opnieuw worden versoepelingen doorgevoerd in de vervoersbewegingen van herkauwers als gevolg van de afspraken met België, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg, de landen waar ook bluetongue is vastgesteld. De afspraken hebben betrekking op grensoverschrijdend vervoer tussen de landen tijdens de knuttenvrije periode.

Het wordt mogelijk om herkauwers vanuit het beperkingsgebied in Nederland naar een slachthuis in een vrij gebied in België, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg te vervoeren.

Het vervoer van herkauwers, niet bestemd voor de slacht, vanuit het 20-kilometergebied naar de beperkingsgebieden was onder voorwaarden toegestaan. Vanaf 16 januari 2007 is het mogelijk om in plaats van een PCR-test een serologische test uit te voeren voor dergelijk vervoer. De test moet zijn uitgevoerd met een monster dat na 15 januari is genomen. Vanaf die datum zijn de herkauwers voldoende lang beschermd tegen infectiegevaar door knutten, waardoor het verantwoord is een dergelijke test te gebruiken. Ook kan nog steeds een PCR-test worden uitgevoerd. Het monster dat wordt gebruikt moet zijn genomen na 25 december 2006. Daarmee vervalt de termijn om binnen 48 uur een test uit te voeren. Vanaf 18 december is de knuttenvrijeperiode in de vijf getroffen lidstaten ingegaan. Alle monsters genomen 7 dagen na die datum, bieden voldoende waarborging.

De verplichting van om insecticiden te gebruiken voorafgaand aan het vervoer vanuit een 20-kilometergebied naar de beperkingsgebieden is vervallen. Om die reden vervalt ook de verplichting aan de houder van herkauwers om insecticiden te gebruiken op de bedrijven.