European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/07/1

Brussel, 16 januari 2007

5312/1/07 REV 1 (Presse 3)

(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de recente politieke ontwikkelingen in Bangladesh

De Europese Unie houdt de gebeurtenissen in Bangladesh nauwlettend in het oog. Aanleiding daartoe zijn de jongste ontwikkelingen aldaar, onder andere het besluit van president Iajuddin Ahmed om de noodtoestand af te kondigen en zijn functie als hoofd van de interimregering neer te leggen.

De EU hoopt dat het nieuw benoemde hoofd en zijn interimregering alles in het werk zullen stellen om een klimaat te creëren waarin zo spoedig mogelijk geloofwaardige democratische verkiezingen kunnen worden gehouden.

De EU roept alle belanghebbenden bij deze verkiezingen met klem op hun verantwoordelijkheid te nemen en ervoor te zorgen dat nationaal en internationaal vertrouwen blijft bestaan in het democratisch proces in Bangladesh.

De EU beklemtoont dat de interimregering behoedzaam te werk moet gaan ten aanzien van de beperkingen die momenteel voor de grondrechten en de vrijheid van de media gelden; de EU is tevreden over het neutrale standpunt van de strijdkrachten ter zake en verwacht dat zij hun neutraliteit handhaven.

De EU dringt erop aan dat de burgerlijke en politieke rechten van het volk van Bangladesh zo spoedig mogelijk volledig worden hersteld.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië *, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.

---

Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.