Uitreiking Inktspotprijs voor beste politieke spotprent van 2006


Opening tentoonstelling Politiek in Prent 2006 in Nieuwspoort 16-1-2007

DEN HAAG, 20070104 -- Op dinsdag 16 januari 2007 opent juryvoorzitter Staf Depla, Tweede-Kamerlid voor de PvdA, de 15de aflevering van de tentoonstelling Politiek in Prent, tevens reikt hij de Inktspotprijs uit. Mohammedcartoons, Verdonk en haar asielbeleid, de Ayaan-affaire, inval van Israël in Libanon, militaire missie naar Uruzgan, dreigende burgeroorlog in Irak en Tweede-Kamerverkiezingen domineren dit jaar Politiek in Prent.

Naast Depla bestond de jury uit Willem Hogendoorn alias Tomas Ross, schrijver en Monique Broekman, beeldend kunstenaar en maker van 15 prachtige portretten van Tweede-Kamerleden. Onder de deelnemers bevinden zich Jos Collignon, Fritz Behrendt, Joep Bertrams, TRIK, Marijn, Siegfried Woldhek en Mirjam Vissers. De omslag van de catalogus is dit jaar ontworpen door Ien van Laanen. De catalogus bevat een extra katern met reacties van de tekenaars op de cartoonoorlog; tevens is een in memoriam voor Frits Müller opgenomen.

De expositie is een gezamenlijk initiatief van de Stichting Pers & Prent en de kunstcommissie van Perscentrum Nieuwspoort. Pers & Prent, opgericht in 1980, heeft als doel het verzamelen van tekeningen, prenten en literatuur op het gebied van de politieke satire, daarnaast het exposeren van het beeldmateriaal en tenslotte het informeren en publiceren hierover. Dit genre van de tekenkunst was tot dan toe onderbelicht zowel van de zijde van de kunsthistorie als van de musea.
Politiek in Prent groeide uit tot een belangrijke jaarlijkse manifestatie, aanvankelijk gehouden in het gebouw van de Tweede Kamer, sinds 2002 in Nieuwspoort. In de catalogus zijn alle geëxposeerde werken opgenomen. De serie catalogi biedt een unieke kijk op de recente geschiedenis van Nederland en de wereld.

Gasten en media zijn vanaf 17u00 welkom in de Provinciezaal van Nieuwspoort. De opening en prijsuitreiking zelf vinden plaats om 17u30 in Wandelganger II.

De expositie `Politiek in Prent' die telkens in januari van start gaat, is na Nieuwspoort van 13 februari tot 12 maart te zien in de Openbare Bibliotheek van Den Haag aan het Spui, daarna reist de tentoonstelling naar het Persmuseum in Amsterdam en andere locaties.





Stichting Pers & Prent