Henk Mulder en Agda de Jong bij Galerie Pictura


AIJEN (GEM.BERGEN), 20070116 -- Op zondagmiddag 14 januari is bij Galerie Pictura geopend de nieuwe expositie met sfeervolle realistische stillevens van Henk Mulder en keramische fantasie vogels van Agda de Jong. Deze expositie is te bewonderen t/m 24 februari bij Galerie Pictura aan de Aijenseweg 16b te Aijen (gem.Bergen L.) en natuurlijk op www.galeriepictura.nl Geopend: di. t/m za. 14.00 - 17.00 uur.

Henk Mulder wilde na de middelbare school naar de kunstacademie. Maar als oudste zoon uit een arbeidersgezin met elf kinderen was daar zoals in zoveel gezinnen in die tijd geen geld voor.
Dus moest er werk gezocht worden. Tussen vier muren achter een bureau was voor mij absoluut uitgesloten. De reclamewereld trok mij wel en na veel zoeken nam ik een baan bij de Nederlandse Diepdruk Industrie te Deventer. Daar werkte ik op de retouche afdeling van de fotografie. Na een halfjaar wilde ik toch meer in de fotografie zelf gaan doen.
Na enkele jaren werken bij diverse fotobedrijven had ik het wel gezien en vestigde ik mij als zelfstandig fotograaf, intussen met alle benodigde diploma's op zak. Daar de fotografie toch op creatief gebied zo zijn beperkingen heeft begon ik zo'n 25 jaar geleden met kunstschilderen. Jarenlang schilderde ik bij Piet Kusters van TAAK (Twentse Academie voor Amateur schilderkunst) in Hengelo. Daarnaast schilder ik elke zomer in Zuid Frankrijk met een groep enthousiaste kunstenaars. Zo'n 10 jaar geleden kwam ik in contact met de Eindhovense schilder Cornelis le Mair die een voorvechter is van de klassieke 17e eeuw schilderkunst, hetgeen ook mij erg aanspreekt.
Na allerlei materialen en kunstrichtingen te hebben uitgeprobeerd heeft toch de liefde voor het ambachtelijk realisme het gewonnen van allerlei modernismen. Ik schilder landschappen, portretten en interieurs maar mijn grote passie is toch "het stilleven". Ik probeer de dingen zo neer te zetten dat het niet geëtaleerd lijkt maar natuurgetrouw, zoals je het dagelijks op de keukentafel zou kunnen aantreffen. De laatste jaren exposeer ik met succes in binnen- en buitenland. Sinds 1 januari 2003 ben ik alleen nog met de schilderkunst bezig. Ik geef ook schilderlessen en workshops in olie en acryl.
www.henkmulder.galeriepictura.nl

Agda de Jong is na haar kennismaking met keramiek, gefascineerd geraakt door het materiaal.
Zij ontwikkelt haar voorstellingen niet via schetsen, haar werk kent derhalve geen reproduceerbaarheid.
Zij volgde haar opleiding bij de kunstacademie Artibus, daarna volgde zij workshops bij Jan Saarloos, Gre Mirks en Joop Cock.
Kleine en grote formaten zijn voor haar van gelijke waarde en houden haar op gelijke wijze bezig.
Het werkproces voltrekt zich in langzaam tempo en geschiedt zorgvuldig.
Agda laat niets aan het toeval over. Wat is sculptuur anders dan de verbijsterende mogelijkheid om een scala van bewegingen, golven van leven als een moment te vangen in de tastbare glans van keramiek en brons. Zij bedient zich van de volgende technieken pitfire, raku en pitfire in combinatie met brons. Door de speciale manier van chemicaliën gebruik krijgen haar beelden een aparte kleur en uitstraling. Haar werk is figuratief met geabstraheerde ronde lijnen. Agda nieuwste creaties zijn fantasie vogels, die vriendelijk en vol humor de wereld in kijken. www.agdadejong.galeriepictura.nl





Galerie Pictura