Scholieren krijgen les in online liefde


Introducie lespakket voortgezet onderwijs

AMSTERDAM, 20070116 -- Internetseks is OK, zolang je je maar bewust bent van de risico's. Dat is de invalshoek van een lespakket voor middelbare scholieren over cyberseks en -romantiek dat vandaag is gelanceerd. De acht lessen hebben tot doel tieners stil te laten staan bij de seksuele grenzen van zichzelf en van anderen op internet. Het gratis materiaal is een vervolg op de succesvolle jongerencampagne Internetsoa.nl en is gemaakt door de stichting Mijn Kind Online, in samenwerking met de Rutgers Nisso Groep, het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ), Ouders Online en Digibewust. Het lespakket is gratis te downloaden op www.internetsoa.nl/lespakket.

In juni 2006 startte de stichting Mijn Kind Online met populaire jongerenmedia als Sugababes.nl, Partypeeps2000.com, BNN, MSN en TMF de voorlichtingscampagne `Internetseks, daar kun je goed ziek van zijn', (zie www.internetSOA.nl). Op een humoristische manier werden jongeren op de risico's van cyberseks gewezen. De campagne was een groot succes: de tv-commercial, waarin broer en zus pas aan de eettafel ontdekken dat ze met elkaar hebben gecamd, is op internet meer dan drie miljoen keer bekeken.

De campagne was een antwoord op resultaten van het onderzoek `Seks is een game' van de Rutgers Nisso Groep, dat werd gedaan in opdracht van Mijn Kind Online. Uit het onderzoek, waaraan elfduizend jongeren meededen die zeer actief zijn op social networking sites, bleek dat erotische chat- of webcam-sessies een belangrijke plaats hebben ingenomen in de relationele en seksuele ontwikkeling van jongeren tussen 12 en 18 jaar. Jongeren vinden het leuk om online te flirten en kunnen goed met ongewenste ervaringen omgaan. Er zijn echter ook verliezers. Vooral meisjes tussen 12 en 15 vinden het soms moeilijk om `nee' te zeggen en gaan soms verder in de seksuele interactie dan ze eigenlijk willen.

Het lespakket Internetsoa.nl bevat onder meer strips, die een romantische situatie verbeelden op internet. Zo zie je een meisje webcammen met haar vriend. Hij vraagt aan haar of ze haar borsten wil laten zien. Ze geeft aan daar nog niet aan toe zijn. Als hij teleurgesteld reageert, doet ze toch maar wat hij zegt, bang voor zijn afwijzing. Leerlingen worden aan de hand van deze beelden gestimuleerd te discussiëren over wat hun eigen erotische grenzen zijn op internet. Hoe ver ga je en hoe ver mag je bij een ander gaan?

Justine Pardoen van de stichting Mijn Kind Online, die met Remco Pijpers het boek `Verliefd op internet, over het internetgedrag van pubers' schreef: "Scholen en jeugdhulpverleners hebben behoefte aan een manier om gewenste en ongewenste online seksuele ervaringen bespreekbaar te maken bij jongeren. Deze lessen bieden een steun in de rug."

Dankzij een bijdrage van Digibewust, een samenwerkingsverband tussen de overheid en de industrie om veilig internet te bevorderen, krijgen alle middelbare scholen een gratis poster opgestuurd met daarop de internetSOA's uitgelegd: Schaammuis, Digitale Wratten, HebdrTieten, Geilzucht en Gluiper.

De stichting Mijn Kind Online (www.mijnkindonline.nl) is een kennis- en adviescentrum over jeugd en (nieuwe) media dat tot doel heeft meer inzicht te verschaffen in de mogelijkheden van nieuwe media, alsook het bevorderen van het verantwoord gebruik daarvan. Mijn Kind Online is een initiatief van KPN en is opgezet in samenwerking met Ouders Online.





Ingezonden persbericht