Rijksuniversiteit Groningen

Meer inzicht in erfelijke aanleg complexe ziekten

Datum: 17 januari 2007

Complexe ziekten als borstkanker, hart- en vaatziekten en diabetes type 1 worden veroorzaakt door een samenspel van omgevingsfactoren en erfelijke aanleg. De erfelijke aanleg is opgeslagen in de genen. Het is moeilijk precies te bepalen welke genen betrokken zijn bij het ontwikkelen van complexe ziekten. Het onderzoek van Geert Spijker had tot doel de statistische methodes te verbeteren die gebruikt worden bij het localiseren van ziektegenen. De promovendus ontwikkelde twee nieuwe statistische methodes en zette bestaande methodes in om de efficiëntie van het laboratoriumproces te verbeteren.

Geert Spijker (Deventer, 1974) studeerde Geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek binnen de afdeling Genetica van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE (Groningen University Institute for Drug Exploration). Het onderzoek werd gefinancierd door het NWO. Spijker werkt als dermatoloog in opleiding in het UMCG.

Datum en tijd

17 januari 2007, 14.45 uur

Promovendus

G.T.Spijker

Proefschrift

Finding causal variants for complex genetic disease: the contribution of statistical methodology to fine-mapping and assay optimization

Promotores

prof.dr. C.H.C.M. Buys en prof.dr. G.J. Navis

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

via Joost Wessels, Bureau Voorlichting UMCG, tel. (050) 361 4464 of (050) 361 2200, e-mail: j.r.l.wessels@bvl.umcg.nl