Inspectie Werk en Inkomen

IWI: Zorg om ontwikkeling nieuw UWV-breed uitkeringssysteem

Uitvoering Wia voortvarend opgepakt

De Inspectie Werk en Inkomen is positief over de voortvarende aanpak waarmee UWV de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen heeft ingevoerd. De ICT-noodoplossing die UWV gebruikt om de Wia uit te voeren werkt voldoende. Een definitieve oplossing moet deel gaan uitmaken van een nieuw overkoepelend systeem. IWI constateert dat UWV hiervoor een onzekere planning en begroting hanteert. Dit blijkt uit het vandaag verschenen rapport De Wia-claim beoordeeld van IWI.

UWV stelt vast of iemand recht heeft op een Wia-uitkering en zo ja, voor welk bedrag en hoe lang. IWI onderzocht dit proces vanaf de aanvraag door een werknemer tot en met de eerste uitbetaling dan wel afwijzing. De hoogte van een uitkering is gebaseerd op dagloongegevens van werkgevers. Die kan UWV naar verwachting medio 2009 uit de nieuwe polisadministratie halen.

Juiste en tijdige beoordeling van de Wia-aanvragen heeft een hoge prioriteit. Hiertoe heeft UWV extra controles ingebouwd. Maar de interne kwaliteitsrapportages van UWV geven aan dat het aantal fouten verder omlaag moet. Ook de tijdigheid moet nog worden verbeterd. Om de kwaliteit van de uitvoering goed te kunnen beoordelen moet UWV normen definiëren en investeren in ondersteunende informatiesystemen. Het oplossen van de problemen zal nog geruime tijd aandacht vragen.

Per 1 januari 2008 moet de ICT-noodoplossing plaats hebben gemaakt voor een nieuw te bouwen systeem. Dit systeem moet tevens fungeren als eerste onderdeel van een groter systeem voor alle uitkeringen die UWV uitvoert. Het moet passen bij de overall ICT-strategie en de toekomstige organisatie van UWV en aansluiten bij de strategie ten aanzien van de ketensamenwerking. Op een aantal van deze terreinen is de gedachtevorming nog niet uitgekristalliseerd. De hoogste prioriteit ligt nu bij de bouw van het Wia-systeem. IWI constateert dat de planning en begroting voor het nieuwe integrale uitkeringssysteem nog met veel onzekerheden omgeven zijn.

IWI blijft de invoering van de Wia volgen. Na de rapportage over de claimbeoordeling volgen nog rapporten over de processen met betrekking tot uitkering en re-integratie. Ter afsluiting volgt een overkoepelend rapport inclusief de laatste stand van zaken.

persbericht IWI, 17 januari 2007

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.