VNO-NCW en MKB Nederland steunen voorstellen Randstadbestuur

Vereniging vno-ncw

VNO-NCW en MKB Nederland steunen voorstellen sterk Randstadbestuur

DEN HAAG, 17 JANUARI 2007 - De ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland steunen de voorstellen van de commissie Kok, om onder regie van het nieuwe kabinet in 3 à 4 jaar de vier Randstadprovincies tot één krachtig en effectief Randstadbestuur samen te voegen. Feitelijk komt dat neer op de vorming van één nieuwe provincie, die met grotere bestuurskracht dan de huidige provincies de Randstad als één geheel moet gaat besturen.

Dat kan niet zonder gevolgen blijven voor de positie van de gemeenten in het gebied. Er zal bestuurskracht moeten worden overgeheveld naar het nieuwe Randstadbestuur. Alleen dan kan er een einde komen aan de bestuurlijke dichtheid, ambtelijke bureaucratie en ellenlange procedures, waardoor tal van belangrijke projecten vastlopen en soms al tientallen jaren vastzitten. Ondernemers hebben daar schoon genoeg van.

Er ligt een enorme uitdaging op het terrein van infrastructuur, arbeidsmarkt en benutting van de kennisinfrastructuur. Krachtig bestuur is daarom verreist.

VNO-NCW en MKB Nederland zijn blij dat de commissie de totstandkoming van één Randstadbestuur niet wil afwachten en pleit voor een 'Urgentieprogramma' om belangrijke projecten snel te realiseren. Dat plan moet er binnen een half jaar liggen.

Versterking van de positie van de Randstad versterkt de positie van ons land als geheel. Wat goed is voor de Randstad, is goed voor Nederland. Er moet goed oog zijn voor de aansluiting op de economische activiteiten met andere delen van Nederland. De vorming van één Randstadprovincie mag op geen enkele manier de kracht van de andere provincies verzwakken. Dat zou ten koste gaan van onze economie. Economische ontwikkelingen in bijv. het midden en zuiden van ons land geven blijk van grote economische vitaliteit, die niet mag worden doorkruist.

De vorming van een nieuwe Randstadprovincie doet ook de vraag rijzen of een herindeling navolging moet krijgen in andere delen van ons land.


---------------------