Netdokter.nl met scholierencompetitie VARA Op Weg Naar Het Lagerhuis


VARA's scholieren debatcompetitie start 20 januari met voorrondes

WOERDEN, 20070117 -- Zaterdag 20 januari starten de provinciale voorrondes van het VARA's scholieren debatcompetitie 'Op weg naar Het Lagerhuis'. Het nationaal gezondheidsinstituut NIGZ is met jongerenwebsite Netdokter.nl partner van dit programma. Andere partners zijn Greenpeace en Amnesty International. Jongeren kunnen bij Netdokter.nl terecht voor objectieve en neutrale informatie om hun stellingen te onderbouwen. Ook maakt het NIGZ deel uit van de jury.

Netdokter.nl is sinds 1999 een interactieve website met betrouwbare en onafhankelijke informatie over gezondheid en leefstijl voor jongeren van 12 tot 18 jaar. De informatie op de site is ingedeeld in vijf thema's: 'Gezondheid en ziekte', 'Jij en je lijf', 'Relaties en seks', 'Piekeren en problemen' en 'Drank, drugs en roken'.

Op Netdokter.nl kunnen jongeren terecht met al hun persoonlijke vragen over leefstijl en gezondheid. Via de Netdokter-vraagbaak kunnen jongeren anoniem vragen stellen. De vragen worden deskundig beantwoord door artsen of gezondheidsvoorlichters. Het overzicht met meest gestelde vragen laat jongeren zien dat hun vragen en problemen normaler zijn dan ze soms denken. Maandelijks heeft Netdokter.nl meer dan 40.000 bezoeken.

Seks en mondgezondheid belangrijkste onderwerpen
De meeste bezoekers blijken op zoek naar antwoorden over seksualiteit en over het eigen lichaam of dat van de andere sekse. Bijvoorbeeld vragen als"wat moet ik doen als ik ga neuken?" of "ik krijg steeds onverwacht een stijve, wat moet ik doen?". Maar ook een onderwerp als mondgezondheid (aften: zweertjes in de mond, ontstoken tandvlees, verstandskiezen) is populair.

Op weg naar Het Lagerhuis
Op weg naar het Lagerhuis wordt voor de negende keer door de VARA georganiseerd. De competitie staat open voor alle middelbare scholieren van VMBO, HAVO, VWO en de laagste klassen van het MBO. In januari en februari 2007 worden in elke provincie voorrondes georganiseerd. De winnaars van de provinciale voorrondes gaan door naar de landelijke achtste en kwartfinales in Amsterdam. De halve finale en de finale worden uitgezonden op tv.