Openbare bibliotheek Maasland


Basisbibliotheek Maasland, centrum voor kennis en cultuur - home

Een historicus in de ontnuchteringsjaren

Maarten van Rossem is zondagmiddag 21 januari de spreker tijdens de derde lezing in de Blikopener Speciaal serie "Ontnuchteringsjaren", georganiseerd door de Basisbibliotheek Maasland, Brabants Dagblad en Groene Engel. De lezing vindt plaats in de Groene Engel, van twee tot vier uur. Kaarten kosten 8 euro en zijn verkrijgbaar bij Groene Engel, boekhandel Derijks en alle vestigingen van de Basisbibliotheek Maasland.

Van Rossem studeerde geschiedenis in Utrecht. Hij promoveerde in 1983 en werd in 1997 benoemd tot Bijzonder Hoogleraar. Hij schrijft artikelen en columns en geeft regelmatig commentaar op politieke en culturele kwesties voor radio en televisie. In 2004 ontving hij de Eureka-prijs voor zijn gehele oeuvre. In datzelfde jaar schreef hij het boek ter gelegenheid van de Week van de Geschiedenis, Typisch Nederland.

Hij dankt zijn bekendheid aan zijn kenmerkende Maarten van Rossemhouding: ironisch, welbespraakt, nooit verlegen om een mening en vooral nuchter. Zo was hij een van de weinigen die bij de aanslag van 9/11 aangaf niet echt geschokt te zijn. Hij geloofde ook niet dat het einde van de wereld nabij was, zoals een aantal commentatoren toen wereldkundig maakten.

Maarten van Rossem heeft de uitdaging aanvaard om in de derde lezing nader in te gaan op het thema van de reeks. Als historicus zal hij ongetwijfeld spreken over het verleden maar de titel van zijn lezing is bewust 'Ontnuchteringsjaren in de 21e eeuw'. In zijn lezing zal hij daarom met name ook ingaan op politieke en maatschappelijke ontwikkelingen, verschijnselen en hypes die ons land en het Westen de laatste jaren bezig hebben gehouden en nog steeds houden.

Van Rossem biedt geen zonnige kijk op de wereld, maar moet ook niets hebben van modieus cultuurpessimisme. Hij betrekt de stelling dat het niet zinvol is optimistisch noch pessimistisch over de wereld te zijn.