Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Tilburg (21/01)

TILBURG, 21 januari 2007

Arrestaties na huiselijk geweld

TILBURG: Een 23-jarige vrouw uit Tilburg deed bij de politie aangifte van mishandeling door haar partner. Bij een ruzie kreeg ze schoppen en klappen. Dat gebeurde in de nacht van virjdag 19 januari op zaterdag 20 januari. Bij een poging om haar buiten te zetten, duwde de verdachte haar door de ruit van de keukendeur, aldus het slachtoffer. De vrouw had een snijwond in haar duim en had verder krassen en blauwe plekken op haar benen. Dit was reden voor de politie om de verdachte te arresteren en in verzekering te stellen. Het gaat om 20-jarige man uit Tilburg. Tijdens het verhoor ontkende hij de mishandelingen. Er is proces-verbaal opgemaakt, waarna de verdachte in vrijheid werd gesteld.

OISTERWIJK: Op verdenking van het plegen van huiselijk geweld arresteerde de politie een 46-jarige inwoner van Oisterwijk. Dat gebeurde zaterdag 20 januari om 15.00 uur. De man had ruzie met zijn ex-vrouw, van wie hij sinds kort gescheiden is. Hij gaf haar in (nog) gemeenschappelijke woning een paar klappen, waardoor ze van de trap afviel. De vrouw deed aangifte en de politie arresteerde de verdachte. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt vanwege mishandeling.

Politie, Openbaar Ministerie, Reclassering, Raad voor de Kinderbescherming, vrouwenopvang en andere hulporganisaties werken samen aan het voorkomen en zo snel mogelijk stoppen van huiselijk geweld.

Vervalsing identiteitsbewijs

TILBURG: Beveiligingspersoneel van een horecagelegenheid aan de Heuvelring arresteerde zaterdag 20 januari 2007 omstreeks 01.30 uur een 15-jarige jongen uit Berkel-Enschot. De jongen probeerde op vertoon van een vervalst identiteitsbewijs de horecagelegenheid binnen te komen. Hij was te jong om binnen te mogen en had om die reden het identiteitsbewijs laten vervalsen door een vriend. Na de arrestatie droeg het beveiligingspersoneel de verdachte over aan de politie. Tegen de minderjarige is proces-verbaal opgemaakt en het valse document is in beslag genomen. Na verhoor is de jeugdige verdachte aan zijn ouders overgedragen.

Huiselijke twist leidt tot vondst hennepkwekerij

TILBURG: Zaterdagmiddag 20 januari werd de politie rond 13.50 uur geroepen bij een huiselijke twist in de Nieuwstraat. De vrouw des huizes had zich in de badkamer opgesloten na een ruzie met haar 29-jarige partner. De politie werd in de woning toegelaten om te bemiddelen in de ruzie. Daarbij hoorden de agenten in de woning het zoemen van een afzuiginstallatie. Verder kwam vanuit kieren van de zolderdeur een sterk lichtschijnsel.
Dit was reden voor een nader onderzoek, waarbij een illegale wietplantage werd gevonden. Het betrof een kwekerij op zolder met 145 planten. Volgens een medewerker van Essent was de elektrische installatie levensgevaarlijk, waardoor er op elk moment brand kunnen uitbreken. Om die reden is de stroom is afgesloten door doet Essent. In overleg met de Officier van Justitie heeft de politie de plantage laten ontmantelen, waarbij al het kweekmateriaal en de planten in beslag genomen zijn. De planten zijn voor de bewijsvoering bemonsterd. Daarna zijn al deze goederen vernietigd. De politie arresteerde de 29-jarige Tilburger, tegen wie proces-verbaal is opgemaakt vanwege overtreding van de Opiumwet.

Aanhouding op verdenking van heling

TILBURG: De politie arresteerde zaterdagavond 20 januari een 45-jarige Tilburger op verdenking van heling. Dat gebeurde op de Ringbaan-West. Kort voor de arrestatie meldde de eigenaar van een fiets dat hij zijn gestolen rijwiel had teruggevonden. De fiets was in het bezit van de 45-jarige Tilburger, die weigerde om de fiets terug te geven. Uit onderzoek bleek dat de bewuste fiets eerder op de dag gestolen was vanuit een fietsenstalling. De gedupeerde eigenaar ging op zoek en zag een man met de gestolen fiets. De verdachte wilde de fiets echter niet terug gegeven, omdat hij hem kort daarvoor gekocht zou hebben van een jongen voor bedrag van 10,- De verdachte is door de politie aangehouden en ingesloten. De bewuste fiets is inmiddels terug naar de rechtmatige eigenaar.

Brandstofdief legt bekentenis af

MOERGESTEL: In september 2006 stal een automobilist benzine bij een tankstation. Hij tankte voor 44,10 en ging ervandoor zonder de benzine te betalen. De man maakte daarbij gebruik van valse kentekenplaten, om op die manier zijn opsporing te voorkomen.
De politie slaagde toch in om hem te achterhalen en arresteerde hem zaterdag 20 januari.
De verdachte bekende de diefstal van de benzine en gaf ook de diefstal en het misbruik van de gestolen kentekenplaten. Na overleg met het openbaar Ministerie kreeg hij een boete van 310,- voor het plegen van de strafbare feiten. Uiteraard moet hij de schade van de gestolen benzine ook vergoeden aan het gedupeerde tankstation.

Politie treedt op tegen alcoholgebruik in het verkeer

TILBURG: De Tilburgse politie trad het afgelopen weekend op tegen alcoholgebruik in het verkeer. Daarbij werden personen opgepakt omdat zij zich schuldig maakten aan het misdrijf rijden onder invloed. Het overzicht ziet er als volgt uit:

20 januari 04.15 uur, Spoorlaan Tilburg
Een 18-jarige Tilburger reed dronken op zijn bromfiets zonder licht en zonder kentekenplaat over de Spoorlaan. De man reed met hoge snelheid over het voetpad, waarbij voetgangers opzij springen om aanrijdingen te voorkomen. Agenten van het biketeam achtervolgen hem op de fiets door de Tilbugse binnenstad. Door zijn capriolen kwam de man ten val, waarbij bikers van de politie hem konden inrekenen. Uitslag ademanalyse 410 ug/l.
Gevolg: proces-verbaal rijden onder invloed en verkeersgevaarlijk rijgedrag, rijverbod van 3 uren en invordering van het rijbewijs.

20 januari 04.30 uur, Lombardijelaan Tilburg
Een 25-jarige Tilburger reed stomdronken in een auto over de Lombardijelaan
Uitslag ademanalyse 765 ug/l
Gevolg: proces-verbaal rijden onder invloed, rijverbod van 9 uren en invordering van het rijbewijs.

20 januari 21.15 uur Monseigneur Verhoevenlaan Oisterwijk Automobilist botste tegen boom, waarbij de zwaar de auto zwaar beschadigd raakte.
De 48-jarige man uit Berkel-Enschot blijkt onder invloed te zijn. Uitslag ademanalyse 480 ug/l.
Proces-verbaal rijden onder invloed, rijverbod van 5 uren.

21 januari 03.10 uur, Spoorlaan Tilburg
Een 19-jarige Tilburger stond te wachten met draaiende motor op een parkeerplaats in de Spoorlaan.
Uitslag ademanalyse 390 ug/l.
Proces-verbaal rijden onder invloed, rijverbod van 5 uren en invordering van het rijbewijs.

Het rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. Bij relatief lichte overschrijdingen van de alcohollimiet (tussen 220ug/l en 350 ug/l), geeft de politie de overtreder een bekeuring. Zwaardere overtredingen (boven 350 ug/l) worden voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dan 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd. Een beginnend bestuurder is al in overtreding bij een ademalcoholgehalte van 88 ug/l. Ook het rijbewijs van een beginnend bestuurder wordt eerder ingenomen, namelijk al bij 350 ug/l.

De straffen voor rijden onder invloed variëren van een boete tot gevangenisstraf. Iemand die onder invloed rijdt, krijgt altijd rijverbod opgelegd, zodat het alcohol in het lichaam af kan breken voordat de automobilist opnieuw achter het stuur stapt. De rechter kan naast de straf ook maatregel opleggen in de vorm van een ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen of een verplichte cursus (Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer).

Snelheidscontrole: tweemaal overschrijding met 90 km/u (!)

TILBURG: Op zaterdag 20 januari hield het Verkeershandhavingsteam van de Politie Midden en West Brabant een snelheidscontrole op de Ringbaan Noord. Deze controle werd gehouden omdat hier over het algemeen hard wordt gereden en omdat op deze weg vele zijwegen uitkomen, waar ook fietsers en voetgangers oversteken.
De controle werd gehouden met behulp van radarapparatuur en een digitale fotocamera en de
actie duurde van 10.00 uur tot 16.00 uur, waarbij de snelheid van ongeveer 4200 voertuigen is gecontroleerd. Ruim 1.000 weggebruikers waren in overtreding en krijgen binnenkort een bekeuring thuis gestuurd voor het overschrijden van de maximum snelheid. Op de Ringbaan Noord mag maximaal 50 km/u worden gereden.

Tijdens de controle nam de politie twee autos in beslag en vorderde van de bestuurders de rijbewijzen in. Zij reden namelijk met een snelheid van maar liefst 140 km/u over de Ringbaan Noord. Dat deden ze o.a. op een plaats waar voetgangers over te steken. Hierdoor er een zeer gevaarlijke situatie ontstond. Een motoragent achterhaalde deze automobilisten voertuigen, waarna zij hun auto en rijbewijs moesten achterlaten. De verdachten waren respectievelijk 23 en 26 jaar oud.

Politie spoort gezochte personen op

OISTERWIJK: Naar aanleiding van een verdachte situatie vroegen agenten een man om zijn identiteitsbewijs. Dat gebeurde op zaterdag 20 januari om 12.20 uur op de Oirschotsebaan. Bij controle van de personalia bleek dat hij nog een boete van 200, had openstaan. Een vriendin van de 40-jarige man uit Oisterwijk kwam het geldbedrag contant betalen, waarna hij weer in vrijheid is gesteld.

TILBURG: Op de Ringbaan West arresteerde de politie zaterdag 20 januari een 20-jarige inwoner van Tilburg. De man werd door Justitie gezocht omdat hij nog verplicht DNA-materiaal moet afstaan voor de Landelijke Database van het Nederlands Forensisch Instituut. De man werd trouwens ook nog gezocht voor een misdrijf. De verdachte is ingesloten en overgedragen aan het Openbaar Ministerie.

Auteur: Jeroen Steenmeijer