Gemeente Zaanstad

11-01-2007

Het rapport, "Breken om te bouwen", wordt verzonden aan de raadscommissie zodat deze actualisatie III op 22 januari a.s. kan worden behandeld. Het aantal geplande woningen in Inverdan stijgt ten opzichte van de vorige actualisatie met zo'n 250 stuks. Nadruk in deze stand van zaken ligt op de organisatie van de veiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid van het bouwgebied. Ook is er meer aandacht voor scholen en speelvoorzieningen. Communicatie met bewoners en gebruikers van het Zaanse stadshart is een van de belangrijkste punten in 2007. Verantwoordelijk wethouder voor Inverdan, Hans Luiten: "Als je zulke ingrijpende bouwwerkzaamheden start, moet je hoog inzetten als het gaat om het informeren van betrokkenen. Niets is irritanter dan onverwachte omleidingen, met als gevolg een slechte bereikbaarheid van woningen en winkels."

Wijziging in plannen
In de Knoop is een aantal veranderingen doorgevoerd; zo is NS Vastgoed niet meer de ontwikkelaar van het Inntel Hotel, maar neemt de eigenaar van het hotel dat zelf ter hand. Daarnaast draagt woningbouwvereniging Parteon zorg voor de woningen die grenzen aan de hotellocatie. Het fitnesscentrum wordt in tegenstelling tot het masterplan niet boven het spoor gebouwd, maar aan de westkant van de spooroverbouwing. Boven de bibliotheek, en dus niet ernaast, verrijst het vergadercentrum.

Inverdan financieel
Uitgangspunt is dat Inverdan binnen de financiële kaders van de eerder vastgestelde Actualisatie Haalbaar en Betaalbaar blijft. Dat betekent dat Inverdan financieel stabiel is. De doorsteek van de Gedempte Gracht naar de Rozengracht vervalt wel. "Dat is jammer", aldus Luiten, "maar andere maatregelen maken dat de toegankelijkheid naar de Rozengracht toch al wordt verbeterd." Daar komt bij dat aan het bezwaar van de Rozenhof tegemoet is gekomen; de vrees was dat als gevolg van de doorsteek er minder bezoekers door het overdekte winkelcentrum zouden komen. Wel zal ook Inverdan bijdragen aan het beheersbaar houden van de toekomstige begrotingen van Zaanstad: momenteel wordt uitgezocht welke investeringen uitgesteld kunnen worden zodat de kapitaalslasten over een langere periode worden uitgesmeerd.

Ontwikkelingen Inverdan
In West is een Stedenbouwkundig Programma van Eisen opgesteld voor Spoorstrip West, het voormalige Van-Gend-En-Loos terrein. Hierin staan de eisen waar een ontwikkelaar bij het maken van de plannen aan moet voldoen.
De Overtuinen, gesitueerd tussen de Provincialeweg en de Vincent van Goghweg, kent inmiddels ook een Stedenbouwkundig Programma van Eisen.

Actualisatie IV
In het derde kwartaal zal een nieuwe actualisatie worden gepresenteerd. Er zal dan uitgebreid worden ingegaan op de financiële stand van zaken. Risicomanagement krijgt hierbij extra aandacht.