Gemeente Leeuwarden

VVD Leeuwarden VVD Leeuwarden

VVD teleurgesteld over vertrek Kadaster

Bron: VVD (22-01-2007)
Schriftelijke vragen aan het colege van burgemeester en wethouders zoals bedoeld in artikel 41, eerste lid, van het reglement van orde voor de vergadering van de raad der gemeente Leeuwarden. Aan

Het college van gedeputeerde staten van Fryslân en Het college van burgemeester en wethouder van Leeuwarden

Leeuwarden, 19 januari 2007

Geachte colleges,

Bij brief van 5 oktober 2006 hebben de VVD fracties in Provinciale Staten van Fryslân en de gemeenteraad van Leeuwarden uw aandacht gevraagd voor het fusieproces van de Kamers van Koophandel in Groningen, Drente en Friesland. In deze brief wordt een aantal argumenten gegeven om een lobby te voeren voor Leeuwarden als vestigingsplaats van het te realiseren centrale hoofdkantoor. Wij hebben geen antwoord op deze brief ontvangen.

Vandaag is een persbericht verschenen waarin wordt meegedeeld dat Groningen is uitgekozen als vestigingsplaats van het hoofdkantoor. Verder heeft de Leeuwarder Courant over het onderwerp gepubliceerd. Naar aanleiding van deze informatie heeft de VVD de volgende vragen:


1. Heeft het college kennis genomen van het persbericht en de genoemde publicaties?

2. Welke acties zijn er door het college de afgelopen tijd ondernomen om de lobby voor Leeuwarden te voeren. Wanneer is de lobby ingezet en welke concrete acties zijn ondernomen?

Het blijkt dat er door de fusiestuurgroep gewerkt is met een aantal wegingsfactoren waarbij verschillende mogelijke vestigingslocaties vervolgens langs de meetlat zijn gelegd. De factoren die worden genoemd, zoals allure, internationale bereikbaarheid, centrale ligging en de keuze van de mogelijke vestigingslocaties roepen vragen op. Er zou geconcludeerd kunnen worden dat er sprake is van gepleegde vooraannames, van subjectieve wegingcriteria en van toegekende scores die vragen oproepen. Deze mix is dan uiteraard wel bepalend voor de inhoud en strekking van het geformuleerde advies van de fusiestuurgroep.
3. Was het college op de hoogte van de methodiek aan de hand waarvan het advies geformuleerd zou worden? Indien ja, is er actie ondernomen om andere factoren in het systeem te vlechten, zoals aantal aangesloten bedrijven en bestaande prijs/kwaliteitsverhouding per KvK-vestiging, geschikte huidige huisvesting, kosten voor nieuwbouw etc.? Indien nee, waarom niet?
4. Ziet het college kansen om de formele besluitvormingsprocedure die op korte termijn doorlopen moet worden nog te beïnvloeden?
5. Indien dit onverhoopt niet mocht lukken, welke garanties zijn er dan voor voldoende (kwalitatief goede) dienstverlening in Friesland in de toekomst c.q. de langere termijn?

Wij hopen en verwachten dat u deze vragen op de kortst mogelijke termijn kunt beantwoorden. De VVD vindt het uitermate triest als na het vertrek van het Kadaster wederom een belangrijke voorziening uit de provincie vertrekt. Wij weten dat er weliswaar een bijkantoor blijft, maar dat geeft voor de toekomst geen enkele garantie.

Met vriendelijke groet,

Arjen van der Meer,
Statenfractie VVD Friesland.

Aukje de Vries,
Raadsfractie VVD Leeuwarden.