Gemeente Wageningen

Samenwerking kleine steden bekrachtigd met manifest

Op 16 januari 2007 heeft het college van Gedeputeerde Staten het Manifest van de 5 Kleine Steden aangeboden gekregen door wethouder Stella Efdé van Wageningen. Met de ondertekening van dit manifest tijdens het werkbezoek verklaren de vijf Gelderse Kleine Steden Culemborg, Doesburg, Wageningen, Winterswijk en Zaltbommel de huidige samenwerking met elkaar en met de provincie na 2007 te willen voortzetten. Tevens vragen zij in het manifest aan het college van Gedeputeerde Staten de intentie van het manifest te ondersteunen en het belang van samenwerking in het Kleine Stedenbeleid te bevestigen.

Reactie provincie
Gedeputeerde Dijkstra gaf aan het belang van het kleine stedenbeleid en de onderlinge samenwerking te onderkennen. Commissaris der Koning Cornielje gaf aan dat er op 7 maart 2007 verkiezingen voor Provinciale Staten zijn. Gedeputeerde Staten zullen aan de onderhandelaars voor een collegeprogramma en een nieuw college van Gedeputeerde Staten aangeven wat zij als belangrijke onderwerpen zien voor de komende jaren. Gedeputeerde Staten zullen in de voorbereiding daarop ook een standpunt over voortzetting van het Kleine Stedenbeleid innemen.

Werkbezoek
Het college van GS en de lokale bestuurders van de betrokken gemeenten waren in het kader van een werkbezoek Klein Stedenbeleid in de gemeente Wageningen. In het kader van dit Kleine Stedenbeleid hebben de vijf "kleine steden" van de provincie bij elkaar 4 miljoen euro gekregen om in 2006 en 2007 een aantal projecten te realiseren. Tijdens het werkbezoek zijn de bestuurders uitgebreid geïnformeerd over de in Wageningen gerealiseerde projecten zoals jongerenvoorzieningen, de brede wijkschool, wijkbudgetten voor bewoners, opvoedingsondersteuning en buurtbemiddeling. Ook hebben zij een rondleiding gekregen langs een aantal gerealiseerde projecten in de wijk, zolas de speelkooi in Pomona en aantal projecten die door buurtbewoners zijn gerealiseerd.

Uitreiking eerste certificaten Homestart
Wethouder Stella Efdé reikte de eerste certificaten uit aan de vrijwilligers in Wageningen van het project Homestart (opvoedingsondersteuning).

Samenwerking in de toekomst
De vijf gemeenten willen het kleine stedenbeleid gezamenlijk onder de aandacht brengen van de provinciale politieke partijen die deelnemen aan de verkiezingen voor de Gelderse Staten. Daarnaast willen zij inhoudelijk de samenwerking voortzetten. Diverse projecten worden in meerdere gemeenten uitgevoerd en het is goed met elkaar kennis en ervaring uit te wisselen.