Unicef



Kinderen in Turkije kwetsbaar voor vogelgriep 22 januari 2007, Provincie Van - Mehmet Emin Ozcan heeft een jaar na de dood van zijn dochter Fatma nog steeds intens verdriet. Hij gelooft niet wat de doktoren zeggen. Volgens hen zou ze ziek zijn geworden toen ze in de keuken een met vogelgriep besmette eend aan het klaarmaken was, maar dat kan hij zich maar moeilijk voorstellen.

Mehmet met een krantenfoto van zijn dochter, die vorig jaar op zestienjarige leeftijd aan de gevolgen van vogelgriep overleed. Foto: Unicef
Mehmet met een krantenfoto van zijn dochter, die vorig jaar op zestienjarige leeftijd aan de gevolgen van vogelgriep overleed. Foto: Unicef

Het gezin van Mehmet woont in het oosten van Turkije, aan de voet van de berg Ararat. Mehmet is pas 45 jaar, maar hij heeft diepe rimpels rond zijn ogen; het resultaat van een zwaar en hard bestaan. Zijn eerste vrouw overleed in hetzelfde ziekenhuis, waar de doktoren Fatma naartoe wilden sturen. "Ze ging plotseling dood en ik snap niet hoe ze zo ziek is geworden," zegt hij. "Fatma was mijn favoriete dochter, maar God besloot haar van mij weg te nemen." Hij heeft alleen nog wat krantenfoto's van Fatma, die een paar dagen voor haar overlijden zijn genomen.

Beademingsmachine
Mohammed, de vijfjarige zoon van Mehmet, raakte vorig jaar ook besmet met het vogelgriepvirus. Hij bleef leven, maar moest zeventien dagen aan een beademingsmachine. Veel kinderen als Fatma en Mohammed lopen het risico besmet te worden met het vogelgriepvirus, omdat zij voor het pluimvee van hun familie moeten zorgen of het als speelkameraadjes beschouwen. In Turkije zijn vorig jaar vier kinderen aan de gevolgen van de vogelgriep overleden.

De vijfjarige Mohammed overleefde een besmetting met het vogelgriepvirus. Foto: Unicef
De vijfjarige Mohammed overleefde een besmetting met het vogelgriepvirus. Foto: Unicef

Unicef werkt nauw samen met de Turkse regering om de bevolking voor te lichten over de gevaren van het vogelgriepvirus. Vooral gezinnen die thuis pluimvee houden, moeten voorzichtig zijn. Op tv en in de moskeeën wordt er verteld wat je moet doen om jezelf tegen het virus te beschermen. Je moet je handen goed wassen en kinderen weghouden van kippen en andere vogels, bijvoorbeeld.

Hoog besmettingsrisico
De regering zet daarnaast in het oosten van het land een laboratorium op waar nieuwe gevallen van vogelgriep bij mensen snel kunnen worden vastgesteld. Ook probeert de overheid het contact tussen gedomesticeerde en wilde vogels zoveel mogelijk te beperken. Dat kan bijvoorbeeld door grote pluimveehouderijen op te zetten die hermetisch van de buitenwereld zijn afgesloten. Even buiten de Turkse hoofdstad Ankara staat er al een; deze pluimveehouderij herbergt 100.000 kippen waarvoor maar zes verzorgers nodig zijn.

Ondanks al deze maatregelen blijft het risico dat mensen ziek worden door de vogelgriep erg hoog. In Azië zijn in januari opnieuw mensen besmet geraakt. Als het virus muteert in een variant die van mens op mens wordt overgedragen, kan er een wereldwijde pandemie ontstaan die miljoenen slachtoffers zal eisen.