Gemeente Sluis

riolering Oude Kerkstraat Sluis

PERSBERICHT - 19 januari 2006

Start werkzaamheden riolering Oude Kerkstraat Sluis

Op maandag 22 januari starten in Sluis de werkzaamheden aan de riolering in de Oude Kerkstraat en het Kerkepad (de verbinding tussen de Oude Kerkstraat en de Burg. Van Hootegemstraat langs de H. Johannes de Doper-kerk). Aanpassing van de riolering is nodig om wateroverlast in winkels en woningen in de Oude Kerkstraat in de toekomst te voorkomen. De werkzaamheden brengen voor de omwonenden, ondernemers en het winkelend publiek helaas overlast met zich mee. De omwonenden, ondernemers, het kerkbestuur en andere belanghebbenden zijn op 14 december tijdens een informatiebijeenkomst geïnformeerd over de werkzaamheden, de planning en de mogelijke overlast.

Wateroverlast voorkomen
Tijdens zeer zware buien blijft er soms tijdelijk water op straat staan. Dit is volgens de normen toegestaan en de plassen op straat leveren doorgaans geen problemen op. Maar in de Oude Kerkstraat liggen de rijbaan en trottoirs op één niveau. Het water kan daardoor de winkels en woningen inlopen.

Maatregelen
In de Oude Kerkstraat tussen de Beestenmarkt en de kerk en in het Kerkepad wordt een regenwaterriool aangelegd in combinatie met een grote afvoergoot die het water afvoert naar het lager gelegen bemalingsgebied achter de kerk. Deze goot wordt fraai ingepast in de bestrating. Hierdoor kan het water beter weglopen tijden hevige buien en worden problemen binnenshuis op kort termijn voorkomen. In de toekomst wordt het riolerings-stelsel in Sluis aangepast zodat er nog meer water kan worden afgevoerd.

Planning
Aannemer H4A Infrabouw gaat de werkzaamheden uitvoeren. De planning is 22 januari te starten met de werkzaamheden. Eerst wordt het Kerkepad aangepakt. Dit duurt ongeveer vier weken. Daarna zijn naar verwachting nogmaals vier weken nodig voor de werkzaamheden in de Oude Kerkstraat.

Overlast
Tijdens de eerste fase is er nauwelijks overlast. Tijdens de tweede fase, ongeveer van half februari tot half maart, is de Oude Kerkstraat afgesloten voor het verkeer. Het verkeer wordt omgeleid vanaf de Kaai/Meerminnestraat via de Smeestraat, Brugstraat, Burg. van Hootegemstraat en Grote Maagdenstraat. Op de omleidingsroute wordt de parkeerplaats aan de Klokstraat met borden aangegeven. Voor laden en lossen kan men vanaf de Kaai de straat inrijden tot bij de kerk of parkeren op de Beestenmarkt. Geadviseerd wordt achteruit de straat in te rijden, leveranciers vooraf in te lichten en waar mogelijk onderling afspraken te maken over tijdstippen van laden en lossen. Vrachtwagens langer dan ongeveer tien meter zijn tijdens de afzetting van de Oude Kerkstraat niet gewenst omdat zij de bocht op de kop van de Kaai richting de Smeestraat niet kunnen nemen.

De huidige trottoirs blijven gedurende de werkzaamheden begaanbaar voor het winkelend publiek en bijvoorbeeld de aanvoer van goederen. Wij verzoeken de ondernemers de stoep tijdens de werkzaamheden vrij te houden. Voor de veiligheid wordt tussen de rioolsleuf en het trottoir een afscheiding aangebracht. Tussen de trottoirs aan weerskanten van de straat worden loopplanken gelegd. In de weekenden zullen waar nodig nog extra maatregelen worden getroffen om de winkels zo goed mogelijk bereikbaar te houden.

Informatie
De parkeerwachters en de VVV zijn op de hoogte van de omleidingsroutes en wijzen het publiek graag de weg.