Unicef



Maleisië: veel kinderen lijden onder de gevolgen van overstromingen 22 januari 2007, New York - In Maleisië zijn duizenden mensen, waaronder veel kinderen, door overstromingen dakloos geworden. De overstromingen zijn het gevolg van extreme regenval. Sinds 1971, toen het hele land kampte met overstromingen, heeft het hier niet meer zo erg geregend.

Dr. Jemilah Mahmood van Mercy Malaysia (met hoofddoek) helpt kinderen die lijden onder de gevolgen van de overstromingen. Foto: Mercy Malaysia/2007
Dr. Jemilah Mahmood van Mercy Malaysia (met hoofddoek) helpt kinderen die lijden onder de gevolgen van de overstromingen. Foto: Mercy Malaysia/2007

De regering van Maleisië heeft 375 centra geopend, waarin vlak na de overstromingen 115.000 vluchtelingen uit de staten Johor, Pahang en Sabah verbleven. De afgelopen dagen is het water iets gezakt, zodat veel gezinnen weer naar huis konden. Het aantal ontheemden bedraagt volgens de hulporganisatie Mercy Malaysia daardoor nu ongeveer 70.000.

Dorpen veranderd in eilandjes In de zwaarst getroffen gebieden zijn mensen echter nog steeds van de buitenwereld afgesloten. "Veel van de kleinere dorpen zijn veranderd in eilandjes, omringd door water," zegt Dr. Jemilah Mahmood van Mercy Malaysia. "Onze artsen doen er soms anderhalf uur over om deze dorpen per boot te bereiken." Op andere plaatsen zijn bruggen en wegen door het water weggeslagen.

Dr. Jemilah Mahmood (rechts): "De Maleisiërs helpen elkaar." Foto: Mercy Malaysia/2007 Dr. Jemilah Mahmood (rechts): "De Maleisiërs helpen elkaar." Foto: Mercy Malaysia/2007

Doordat scholen zijn gesloten, lijden vooral kinderen onder de gevolgen van de overstromingen. Veel schoolgebouwen zijn door het water onbruikbaar geworden, of zijn in gebruik genomen als opvangcentra voor de daklozen. Jemilah Mahmood maakt zich zorgen over de gemoedstoestand van de bevolking. "Veel mensen zijn in shock en ik vrees dat ze zich totaal hulpeloos zullen gaan voelen. Het is regenseizoen in Maleisië en de mensen zijn bang dat er nog meer regen en overstromingen zullen komen."

Zorgen om stilstaand water Mercy Malaysia zorgt voor medisch hulp en deelt onder meer door Unicef geleverde waterzuiveringsmiddelen uit. Ook krijgt de bevolking informatie over de gevaren van vervuild water. Hulpverleners maken zich zorgen om het stilstaande water in de dorpen en steden, dat een broedplaats vormt voor bacteriën en muggen. Het risico bestaat dat de verspreiding van ziektes als gele koorts niet in de hand kan worden gehouden.

Maar volgens Mahmood is Maleisië in staat deze crisis te bedwingen. "Het zijn moeilijke tijden, maar de Maleisiërs helpen elkaar. En de regering geeft alle hulp die mogelijk is."