Gemeente Rotterdam

Nr. 5
22 januari 2007

Gemeente Rotterdam investeert in armoedebestrijding

De gemeente Rotterdam investeert de komende jaren bijna 14 miljoen euro in het bestrijden van armoede. Hierbij ligt de nadruk op het verhogen van het aantal gebruikers en een efficiëntere uitvoering van de Bijzondere Bijstand en samenwerking met diverse organisaties in de stad zoals het Rotterdamse armoede netwerk ROTAN. Daarnaast gaat Rotterdam samen met de gemeente Amsterdam onderzoek doen naar armoedecultuur. Centraal in het beleid staan de eigen verantwoordelijkheid en het vergroten van de zelfredzaamheid van de Rotterdammer. Armoedebestrijding is één van de prioriteiten van het sociale beleid van het Rotterdamse college.

Meedoen is het sleutelwoord in Rotterdam. Het college vindt dat elke inwoner moet kunnen deelnemen aan de samenleving. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is het voorkomen en bestrijden van armoede. Armoede verhindert een normale en wenselijke deelname aan het maatschappelijk leven en vergroot de kans dat inwoners en hun kinderen in een sociaal isolement terecht komen. De komende vier jaar trekt het college daarom 13.75 miljoen euro uit voor maatregelen die de armoede moeten bestrijden.

Bijzondere bijstand
Het Rotterdamse beleid richt zich op alle Rotterdammers met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum. De gemeente wil mensen met financiële problemen uit de gevarenzone halen en zorgen dat zij financieel weer op eigen benen kunnen staan. Het gebeurt nu nog te vaak dat mensen geen gebruik maken van voorzieningen waar ze recht op hebben. Daarom wil het college de komende vier jaar het aantal gebruikers van de Bijzondere Bijstand vergroten van 50% naar 60%.

Hulp bij aanvraag
Rotterdam wil dit op verschillende manieren bereiken. Zo komt er een formulierenteam dat hulp biedt bij het indienen van verschillende soorten aanvragen. Ook worden de bestaande ouderenteams hiervoor intensiever ingezet. Verder wil Rotterdam bij de verstrekking van bijzondere bijstand voor duurzame gebruiksgoederen vaker een gift dan een lening verstrekken. Dit voorkomt dat mensen bij een nieuwe start meteen beginnen met een schuld. Ook wordt bureaucratie aangepakt door het verminderen van onnodige regels en het vergemakkelijken van aanvraagprocedures. Niet alleen de gemeente zet zich in voor armoedebestrijding. Er zijn tal van maatschappelijke organisaties en sociale netwerken die kunnen en willen bijdragen. Met deze partijen wil de gemeente de samenwerking uitbreiden en intensiveren.

Armoedecultuur
Een belangrijk aandachtspunt is het doorbreken van de armoedecultuur. Omdat over armoedecultuur nog maar weinig bekend is, gaat de gemeente Rotterdam samen met de gemeente Amsterdam een diepgravend onderzoek instellen naar de omvang en de oorzaken van langdurige armoede. Wethouder Kriens van volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang zegt hierover "Een kind hoort niet voorbestemd te zijn om zijn hele leven afhankelijk te zijn van een uitkering, zoals zijn vader en mogelijk zijn opa. Elk kind moet zijn talenten kunnen ontwikkelen en elk kind kan leren dat je het patroon van armoede kunt doorbreken".

De bestrijding van armoede is één van de ambities van het Rotterdamse college om het sociale klimaat in de stad te verbeteren. Daarnaast is er bijzondere aandacht voor taal, opleiding, werk, activerende zorg en sociale binding.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam