Wientjes (VNO-NCW): ook elders provincies samenvoegen

Vereniging vno-ncw

Den Haag, 22 januari 2007 - VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes hoopt dat de vorming van een nieuwe provincie voor de hele Randstad de provinciebesturen in het noorden en het zuiden van Nederland ook zal 'inspireren tot veel intensievere samenwerking'. Ik zou er niets op tegen hebben als de drie noordelijke provincies worden samengevoegd tot één provincie Noord-Nederland, aldus Wientjes. De VNO-NCW-voorzitter zegt dit in een videogesprek op de website van zijn organisatie.

Wientjes is blij met het voorstel van een commissie onder leiding van oud-premier Wim Kok om de vier provincies die nu samen te Randstad vormen (Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland) samen te voegen. 'Een verfrissend en goed idee', aldus Wientjes. Het bedrijfsleven heeft al jaren grote problemen het grote aantal bestuursorganen in de Randstad en met de stroperigheid van de besluitvorming. Vooral projecten op het gebied van infrastructuur lopen daardoor nodeloos vertraging op. Wientjes vindt het zorgelijk dat de Randstad qua concurrentiekracht sterk is gedaald op de internationale ranglijst.

Een sterke Randstad is van belang voor het hele land, aldus de VNO-NCW-voorman. 'De Randstad is toch het centrum van Nederland. Als het centrum economisch goed functioneert, dan is dat vanzelfsprekend goed voor heel Nederland.' Voor wantrouwen tegen een grote Randstadprovincie is geen reden. 'Misschien kan deze ontwikkeling de provincies in Noord- Nederland en in Zuid-Nederland inspireren tot een veel intensievere samenwerking. Uiteindelijk gaat het om efficiency, niet om het merk Friesland, Groningen of Limburg. Inwoners en bedrijfsleven hebben recht op goede en snelle besluitvorming.'

Het videogesprek met VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes is te zien en te beluisteren op www.vno-ncw.nl.


---------------------