SGP


22 - 01 - 07 | CU, wees niet te bescheiden!

Niet te bescheiden..

De formatiebesprekingen zijn spannend. Ook voor de SGP. Wat gaat een CDA-PvdA-ChristenUnie-kabinet ons brengen? Temeer omdat twee van de drie partijen het woord âchristenâ in hun vaandel voeren.

Op 25 november adviseerde de SGP aan de Koningin om de informateur direct te laten kijken naar een kabinet van CDA, PvdA en CU. Gelet op de verkiezingsuitslag lag die combinatie het meest voor de hand. De CU past programmatisch het best in een centrum-linkse coalitie. Bovendien is het toe te juichen dat niet GroenLinks of SP, maar juist de CU naast CDA en PvdA in het kabinet komt.

Voor de CU is het de eerste keer dat ze regeringsverantwoordelijkheid gaat dragen. Dat plaatst de partij voor gewichtige vragen. Regeren betekent altijd pijnlijke concessies doen. Je kunt nu eenmaal niet verwachten dat je eigen verkiezingsprogramma tot regeerakkoord wordt verheven. Het zou dan ook niet fair zijn om dat van de CU te verlangen. Niemand is tot het onmogelijke gehouden. Tegelijkertijd geldt dat regeringsdeelname in het licht van het eigen verkiezingsprogramma geloofwaardig moet zijn. Je neemt immers volledige meeverantwoordelijkheid voor het héle kabinetsbeleid. Collega Rouvoet, die de VVD dit punt nog eens onder de neus wreef bij de crisis eind december, beseft dat als geen ander.

Voor geloofwaardige kabinetsdeelname is het nodig dat de onderhandelingswinst ruimschoots opweegt tegen de prijs die moet worden betaald. Hoe meer concessies moeten worden gedaan, des te steviger dient het resultaat te zijn dat er tegenover staat. Dat geldt zeker voor een partij als de CU die, anders dan het CDA, uitgesproken christelijk wil zijn. Winst is er voor de Unie onder meer te boeken op sociaal en milieubeleid. Het verkiezingsprogramma van de CU kan hier een prima compromis zijn tussen PvdA en CDA. Maar juist op âpaars-principiëleâ kwesties, waar de CU zich wezenlijk onderscheidt van de twee andere coalitiepartijen, is het veel lastiger. De weerstand is groot. Reken maar niet op intrekking van de omstreden paarse wetgeving, waarschuwen CU-prominenten dezer dagen herhaaldelijk.

Dat zijn pijnlijke concessies. Hier ligt immers een markant verschil tussen de CU en het CDA. Het CDA legde en legt zich erbij neer, terwijl CU en SGP tot op heden vonden dat het CDA het hoofd nu juist veel te vroeg in de schoot legt. CU en SGP stonden zij aan zij in het verzet tegen ruimere wettelijke mogelijkheden voor euthanasie, de opheffing van het bordeelverbod en tegen het homohuwelijk. Met de enorme gaten in de dijk van wettelijke bescherming van het leven en het huwelijk hebben CU en SGP, anders dan het CDA, nooit genoegen willen nemen vanuit de gemeenschappelijke overtuiging dat het hier niet om bijzaken gaat, maar om fundamenteel verkeerde keuzes. Juist deze wetgeving biedt een geharnaste bescherming aan verkeerde praktijken. Laat de CU zich daarom niet te bescheiden opstellen! Tussen totale intrekking en ongewijzigd laten voortbestaan van de paarse monsters, ligt nog een heel oogstterrein van aansprekende aanscherpingen en aanpassingen van wetgeving. Laten die tot het uiterste benut worden! De zaak is het waard.

Zonder aanpassing van wetgeving blijven bepaalde misstanden voortduren. Een duidelijk voorbeeld daarvan is de positie van de trouwambtenaar die geen homohuwelijk wil voltrekken. Terecht is er ook vanuit de Unie naar voren gebracht dat de praktijk heeft geleerd dat een wettelijke verankering hard nodig is om onwillige gemeentes in toom te houden. Bovendien is het zaak om vervolgwetten op het homohuwelijk de pas af te snijden. Hier dreigt zelfs een wezenlijke verslechtering. Er ligt momenteel een wetsvoorstel op de plank om adoptie door homoparen mogelijk te maken. Dat wetsvoorstel kan en moet zonder meer ingetrokken worden.

Wat betreft de levensbescherming en de zedelijkheidswetten is dezer dagen niet door de minsten uit de CU beklemtoond dat het terugdraaien van wetten geen doel op zichzelf is. Als er ook zonder verandering van wetten een trendbreuk tot stand kan worden gebracht, is dat niet gering te achten. Dat is waar. Maar laten we die mogelijkheden niet overschatten! Die wetgeving is nu juist bevochten om allerlei tot dan toe verboden, onbijbelse praktijken daadwerkelijk mogelijk te maken. Bovendien: al te relativerende opmerkingen over de noodzaak paarse wetgeving ingrijpend bij te stellen, maakt de onderhandelingspositie niet sterker.

Ook hier hopen we dat de CU stevige resultaten zal kunnen boeken. Stevig zullen die resultaten met name zijn, als ze herkenbaar uitstijgen boven datgene wat nu al bereikt is op het terrein van bijvoorbeeld de palliatieve zorg of het stimuleren van uitstapprogrammaâs voor prostituees. Ander voorbeeld. Het zou een geweldige opsteker zijn als de CU substantiële maatregelen weet te bewerkstelligen om geweld en seks in de media terug te dringen.

Ook zonder verandering in wetgeving is er soms inderdaad winst te boeken. Neem het wettelijk verbod op godslastering, dat tot op heden een dode letter is, of de bescherming van jeugdigen tegen porno. Als hier bereikt kan worden dat bestaande bepalingen geen dode letter blijven, is er veel gewonnen. Ook liggen er mogelijkheden om te verwachte verslechteringen tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan de visie van de PvdA op Israël. Het zou onverteerbaar zijn als dat standpunt het Nederlands beleid zou gaan domineren. Hopelijk steken CDA en CU daar een stokje voor.

Wat is de moraal van dit verhaal? Niets meer en niets minder dan een krachtige aanmoediging om op de authentiek christelijke punten een geloofwaardig, stevig onderhandelingsresultaat binnen te halen. Twee partijen met een âCâ in de naam: dat is verheugend, maar ook verplichtend! Juist als het gaat om een herkenbare vertaling van christelijke waarden en normen, is de beste dienst die we de samenleving kunnen bewijzen om niet te snel tevreden te zijn. Daarom
-voor deze gelegenheid- onze oproep aan de CU: wees niet te bescheiden.

Ir. B.J. van der Vlies

Fractievoorzitter SGP Tweede Kamer

CU, wees niet te bescheiden!