Gemeente Delft

Handhaving fietsparkeren Binnenstad geëvalueerd

In 2006 is op proef gehandhaafd op fietsparkeren op drie locaties in de Binnenstad: Oude Langendijk, Bastiaansplein en de Markt. Uit de evaluatie waarbij straatenquêtes en een enquête onder het Delft Internet Panel (DIP) zijn gehouden, bleek dat er onvoldoende maatschappelijk draagvlak is voor het handhavingsbeleid op het Bastiaansplein en de Markt. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarop besloten het handhaven daar te stoppen. In het belang van de verkeersveiligheid blijft de gemeente wél handhaven op de Oude Langendijk. Daarnaast wil het college nog eens 400 extra stallingplaatsen realiseren en wordt eind februari een overdekte fietsenstalling bij Zuidpoort geopend.

Het college hecht grote waarde aan toegankelijkheid, ook op het Bastiaansplein. Op dit moment werkt de gemeente Delft plannen uit voor de verdere inrichting van het Bastiaansplein. In die plannen krijgt het fietsparkeren en de beïnvloeding van het fietsparkeergedrag een belangrijke plaats. Door het uitdelen van flyers en het aanspreken van bezoekers van het plein die hun fiets niet goed parkeren, wil het college zorgen dat de winkels en woningen toegankelijk blijven. Als blijkt dat fysieke aanpassingen aan het plein en aanspreken op parkeergedrag niet voldoende is en dat winkels en woningen minder toegankelijk worden, zal het college voorstellen de APV toe te passen. Hierdoor kunnen fietsen die de toegang belemmeren voor woningen en winkels direct verplaatst worden.

Eind 2005 heeft het college besloten tot een proef met handhaving fietsparkeren op drie locaties in de Binnenstad die na een half jaar zou worden geëvalueerd. Sinds de invoering van het handhavingsbeleid wordt veel gebruik gemaakt van de fietsparkeervoorzieningen én is het aantal fietsparkeerders in de Binnenstad sterk toegenomen. Tijdens een zaterdagmiddag, het drukste moment in de stad, werden in april 2006 2965 fietsen geteld ten opzichte van 1497 in april 2005. Daarbij werd in 2005 het aantal fietsparkeerplaatsen met 750 plaatsen uitgebreid en werden er nog eens 400 vervangen.

Het college stelt voor budget vrij te maken om het aantal fietsparkeerplaatsen in 2007 opnieuw uit te breiden met 400 fietsparkeerplaatsen. Eind februari wordt de overdekte bewaakte fietsenstalling van Biesieklette bij het Bastiaansplein geopend met plaats voor 200 fietsen.

Noot voor de redactie (