Gemeente Rotterdam

Nr. 4
22 januari 2007

Bouw nieuwe dagopvang Pauluskerkbezoekers kan van start

Bouwvergunning Couwenburg afgegeven

De gemeente Rotterdam heeft een bouwvergunning afgeven voor de tijdelijke dagopvang van (verslaafde) dak- en thuislozen uit de Pauluskerk aan het Couwenburg. Deze nieuwe bouwvergunning is gebaseerd op artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. De vergunning kon worden afgegeven omdat het college van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland op 16 januari j.l. de vereiste 'verklaring van geen bezwaar' aan de gemeente Rotterdam heeft verleend. De gemeente verwacht de opvangvoorziening in april 2007 te kunnen openen. De dagopvangvoorziening wordt aan het Couwenburg neergezet voor een periode van maximaal 5 jaar.

Tegen het voornemen tot afgifte van deze bouwvergunning is door zo'n 360 omwonenden bezwaar gemaakt. Het college van burgemeester en wethouders heeft, op advies van de CBC (Commissie Bouwplannen Centrum), deze bezwaren ongegrond verklaard.

Al in 2006 heeft het college van burgemeester en wethouders een besluit genomen over de locatie van deze tijdelijke dagopvangvoorziening op het veldje aan het Couwenburg in Rotterdam-centrum. De voorziening is nodig omdat na de nieuwbouw van de kerk aan de Mauritsweg de dagopvang op die plek niet meer terugkomt.

De geplande opvangvoorziening heeft al een beheerscommissie waarin onder andere buurtbewoners, ondernemers, vertegenwoordigers van gemeente en deelgemeente, hulpverleners en de politie zitting hebben. Zij maken concrete afspraken om eventuele overlast tot een minimum te beperken.

De gemeente Rotterdam is per 1 januari 2006 gestart met een nieuw beleid voor de opvang en hulpverlening aan Rotterdamse dak- en thuislozen: Centraal Onthaal. Dit nieuwe beleid moet binnen enkele jaren leiden tot een behoefte aan minder laagdrempelige opvangplekken in de stad.

noot voor de redactie/