Gemeente Wageningen

Basisschoolleerlingen kraken hun smaak

Zo'n 75 klassen in het primair onderwijs in Wageningen en Ede gaan de komende weken aan de slag met smaak van voedsel. Met het lespakket 'Kraak je Smaak' leren de leerlingen verschillende smaken onderscheiden en ontdekken zij de invloed van geur en kleur op de smaak. De lespakketten worden geleverd door Het Groene Wiel.

Smaak, geur en kleur
'Kraak je Smaak' laat leerlingen experimenteren met de smaak, geur en kleur van eten.
Welke smaken kun je proeven? En welke rol spelen het ruiken en zien bij de smaak van ons eten?
De leerlingen ontdekken dat je met je tong vier hoofdsmaken kunt onderscheiden: zoet, zout, zuur en bitter. Andere `smaken' proeven we niet, maar die ruiken we met onze neus. De neus kan wel 5000 verschillende geuren herkennen! Daarom `proeven' we dingen veel beter als we er ook bij ruiken.

In 'Kraak je Smaak' gaan de leerlingen hier mee experimenteren. Bijvoorbeeld: kun je met je neus dicht de vier hoofdsmaken proeven? Kun je verschillende smaken vruchtenthee proeven met je neus dicht? En met je neus erbij?
Ook onderzoeken de kinderen hoe kleur de smaak van het eten beïnvloedt. Aan de hand van foto's met raar gekleurd eten bedenken ze of dit eten er aantrekkelijk uitziet. En ze doen proefjes met roze en gele yoghurt: hoe zou dat smaken?
Tot slot komt aan bod hoe de voedselindustrie hier, door de toevoeging van geur- en kleurstoffen, gebruik van maakt.

Materiaalpakketten
Scholen in Wageningen en Ede kunnen drie keer per jaar een lespakket met materiaal (een materiaalpakket) ontvangen. Hiermee ondersteunt Het Groene Wiel de basisscholen bij hun natuuronderwijs. De pakketten zijn onderdeel van een uitgebreid jaarprogramma met natuurlessen en lesprogramma's voor op school. Wilt u hier meer over weten, kijk dan op www.groenewiel.nl.