Ingezonden persbericht


Persbericht Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

Utrecht, 18 januari 2007

Studenten HKU bewerken Gerrit Rietveld College met graffiti

Bijzonder samenwerkingsproject van kunststudenten, kunstenaars, scholieren en AKZONOBEL

Hoe zorg je ervoor dat in een week tijd een noodschoolgebouw een bijzondere uitstraling krijgt?

Met deze vraag benaderde de Utrechtse scholengemeenschap Gerrit Rietveld College (vmbo-gymnasium ) de HKU.

Het College heeft als extra opvang voor de leerlingen van de nieuwe vmbo-afdeling een kaal grijs betonnen noodgebouw op haar terrein bijgeplaatst. Het naargeestige gebouw met één verdieping staat aan de rand van een open veld en is door buurtjongeren al onder handen genomen met lelijke tags en ongewilde graffiti.

Op de open dag van aanstaande 26 januari willen zowel staf als leerlingen graag goed voor de dag komen. Daarom benaderde de school studenten van de Faculteit Beeldende Kunst en Vormgeving met de vraag of zij binnen één week (van 22 tot 25 januari) het noodgebouw een facelift kunnen geven.

Het pand wordt van top tot teen voorzien van passende graffiti, die niet alleen aansluit bij de school, maar ook de leerlingen aanspreekt en spannend is om te zien. Met kleuren en vormen geïnspireerd op Gerrit Rietveld en met als leidraad thema 'Helden' zetten volgende week studenten en leerlingen hun tanden in deze spannende opdracht. Zij worden hierbij bijgestaan door (graffiti)kunstenaar Otto Kruijssen (onder andere te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam), grafisch ontwerpster Elske de Kruyter, en Nanette Hoogslag (docent illustratie aan de HKU).

AKZONOBEL was aangenaam getroffen door dit initiatief en ondersteunt het project met verf, spuitbussen en technische knowhow.

Gezien de bijzondere samenwerking tussen de verschillende partijen, de totale hoeveelheid vierkante meters (650 m2), het korte tijdsbestek en het jaargetij (wat als het iedere dag regent...) is het al met al een uniek project.

Aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) studeren meer dan 3500 studenten in de volgende richtingen: Autonoom Beeldende Kunst, Vormgeving, Muziek, Theater, Kunst en Techniek, Kunst en Economie en Kunst en Educatie. In deze richtingen biedt de HKU bacheloropleidingen met meer dan 50 afstudeerrichtingen, maar ook basis-/vooropleidingen, voortgezette kunstopleidingen, masteropleidingen en cursussen. De HKU is gevestigd in Utrecht, Hilversum en Amersfoort.

NOOT VOOR DE REDACTIE/

Ingezonden persbericht