Time : 10:55:48
Date : 22 January 2007
Sender Name: Koning Boudewijnstichting - Fondation Roi Baudouin

Internationale Koning Boudewijnprijs voor Ierse organisatie FrontLine

DE INTERNATIONALE KONING BOUDEWIJNPRIJS VOOR ONTWIKKELINGSWERK 2006-2007 BEKROONT FRONT LINE VOOR DE BESCHERMING VAN VERDEDIGERS VAN DE RECHTEN VAN DE MENS

________________________

Brussel, 22 januari 2007

De Koning Boudewijnstichting heeft de Internationale Koning Boudewijnprijs voor Ontwikkelingswerk 2006-2007 toegekend aan de Ierse organisatie Front Line, de Internationale Stichting voor de Bescherming van de Verdedigers van de Rechten van de Mens. Front Line is de enige internationale ngo die zich uitsluitend inzet voor de hulp aan en de bescherming van verdedigers van de rechten van de mens, meer bepaald zij die in gevaar verkeren.

Front Line werkt op de eerste plaats aan de bescherming van verdedigers van de rechten van de mens die in onmiddellijk gevaar verkeren en verschaft hen de praktische middelen om hun veiligheid te verbeteren. Sinds zijn stichting in 2001 heeft Front Line het al opgenomen voor meer dan 600 verdedigers van de rechten van de mens in meer dan 100 landen.Het verstrekt 24 uur per dag concrete bijstand om hen te helpen hun werk verder te zetten en het combineert deze directe interventies met internationaal lobbywerk op alle niveaus, om de zichtbaarheid en de erkenning van de verdedigers van de rechten van de mens als een kwetsbare groep te bevorderen.

Zoals het Selectiecomité in de motivatie van zijn keuze benadrukt, wordt de Prijs 2006-2007 toegekend aan Front Line 'voor de doeltreffendheid van haar inspanningen om het isolement te doorbreken van mensenrechtenverdedigers overal in de wereld, voor de ondersteuning en bescherming die zij hen biedt, en voor haar aanhoudende pleidooi voor een internationaal draagvlak voor de mensenrechten, een essentiële voorwaarde voor ontwikkeling.'

De Internationale Koning Boudewijnprijs voor Ontwikkelingswerk, waaraan een bedrag van 150.000 euro is verbonden, zal op 8 mei 2007 in het Koninklijk Paleis van Brussel worden overhandigd aan mevrouw Mary Lawlor, de directrice van Front Line.

Ook dit jaar gaat de toekenning van de Prijs veel verder dan de financiële steun die hij vertegenwoordigt. De Prijs verleent zijn laureaten een internationale zichtbaarheid en promotie, meer bepaald bij een aantal van de voornaamste spelers inzake ontwikkelingswerk, zoals de Verenigde Naties en hun gespecialiseerde agentschappen, de Wereldbank, de Europese Unie en bepaalde bilaterale ontwikkelingsagentschappen, stichtingen en internationale ngo's.

Front Line, een unieke bijdrage

Front Line werd opgericht in 2001. Onder leiding van Mary Lawlor, de gewezen uitvoerend directeur van de Ierse afdeling van Amnesty International, en de Ierse ondernemer Denis O'Brien werd de oprichting van Front Line aangemoedigd door ettelijke leiders van de beweging voor de verdediging van de rechten van de mens. De organisatie kreeg de vorm van een onafhankelijke en onpartijdige internationale stichting.

Voor Front Line is een Verdediger van de Rechten van de Mens (VRM) een "persoon die op een geweldloze manier ijvert voor de naleving van een of alle rechten die de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens garandeert". Volgens deze definitie werkt Front Line voor een ruime waaier van verdedigers, niet alleen bekende activisten voor de rechten van de mens maar ook de vele 'frontlinie' verdedigers van de rechten van de mens die overal ter wereld aan de basis actief zijn.

Front Line werkt nauw samen met de agentschappen van de Verenigde Naties, de instellingen en de organisaties van de burgermaatschappij die zich inzetten voor de bescherming van de rechten van de mens.

Werkwijzen en landen

Front Line is in meer dan 100 landen actief.

In 2006:

- verdedigde Front Line de zaak van 196 verdedigers die risico liepen.

- verschafte Front Line in totaal 154 651 Euro steun aan 55 individuele verdedigers en organisaties om hun veiligheid te verbeteren.

- publiceerde Front Line rapporten over de situatie van verdedigers van de rechten van de mens in de bezette Palestijnse gebieden, Centraal-Azië en Guatemala.

- gaf Front Line veiligheidstraining in Guatemala, India, Zimbabwe, Jemen, Wit-Rusland, Democratische Republiek Congo, en in Jordanië voor mensenrechtenverdedigers uit Irak en Syrië.

- ging Front Line op missie om mensenrechtenverdedigers te ontmoeten in de Westelijke Sahara, China, Oeganda, Thailand, Nepal en Bahrein.
- reikte de organisatie de Front Line Award uit aan Ahmadjan Madmarov uit Oezbekistan.

In dringende situaties grijpt Front Line in door middel van een flexibel en snel actieprogramma. De organisatie heeft tot op heden meer dan 300.000 ¤ uitgegeven aan financiële steun voor verdedigers van de rechten van de mens die nood hadden aan medisch hulp, juridische bijstand of bescherming. Front Line organiseert bovendien internationale lobbyacties ten voordele van mensenrechtenverdedigers die risico lopen.
Voor sommige ernstige gevallen werkt Front Line mee aan een tijdelijke 'verplaatsing' van verdedigers die in onmiddellijk gevaar verkeren.

Naast beschermingsinterventies omvat de werking van Front Line het vormen van netwerken, het geven van opleidingen in veiligheid en risicobeheer, en hulp bij de toegang tot de mechanismen van de Verenigde Naties en andere instellingen.

Front Line heeft bij de Ierse regering met succes geijverd voor de totstandkoming van een pilootontwerp dat de snelle toekenning van humanitaire visa mogelijk maakt aan VRM's in onmiddellijk gevaar. Tijdens het Ierse Voorzittersschap in 2004 is de organisatie ook een beslissende schakel geweest in de ontwikkeling van en het lobbyen voor de goedkeuring van Europese Richtlijnen over de Bescherming van Verdedigers van de Rechten van de Mens. Front Line heeft in Brussel een EU kantoor geopend om druk uit te oefenen op de efficiënte toepassing van deze Richtlijnen.

Drie finalisten van topniveau

De Internationale Koning Boudewijnprijs voor Ontwikkelingswerk (www.kbprize.org) wordt sinds 1980 om de twee jaar toegekend door de Raad van Bestuur van de Koning Boudewijnstichting. De Prijs bekroont het werk van mensen of organisaties die een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de landen van het zuiden.

De Stichting baseert zich voor de keuze van een laureaat op een rapport van een onafhankelijk Selectiecomité dat momenteel wordt voorgezeten door professor André Sapir. Het Selectiecomité, dat voor een moeilijke keuze uit 395 kandidaturen stond, benadrukt de kwaliteit van het werk van de drie finalisten die tot de definitieve keuze gelijke tred hielden met het dossier van Front Line:


- de organisatie Zimbabwe Lawyers for Human Rights (Zimbabwe), die niet alleen verdedigers van de rechten van de mens steunt maar zich ook inzet om de wet te doen naleven en dus elke burger te sterken in zijn recht op een toegankelijke, geloofwaardige rechtspraak;
- Nebahat Akkoc en de Stichting KA-MER (Turkije), een onafhankelijke organisatie die ijvert tegen de uitsluiting van de vrouwen uit het economische, sociale, politieke en culturele leven en die strijdt tegen het geweld waarvan zij het slachtoffer zijn;
- de Democratische Liga voor de Rechten van de Vrouw (Marokko), die de Marokkaanse vrouw wil emanciperen door op het terrein naar de vrouwen toe te gaan met een systeem van 'karavanen' en de politici aan te spreken over de rechten van de vrouw.
Een ander kenmerk van de Internationale Koning Boudewijnprijs is dat hij zeer uiteenlopende kandidaten bekroont. Sinds 1980 bestrijkt de lijst van laureaten een ruime waaier van domeinen, van de alfabetisering tot de opleiding van landbouwers, de overdracht van technologie, nieuwe kredietformules, mensenrechten of eerlijke handel.

De Internationale Koning Boudewijnprijs is de referentie geworden voor de erkenning van positieve voorbeelden van ontwikkelingswerk. Alle informatie over de Prijs, de vorige laureaten en de selectieprocedures zijn te vinden op www.kbprize.org.

Contacten

Koning Boudewijnstichting:
Peter Thesin
thesin.p@kbs-frb.be

+32.2.549.02.56 (Brussel)

Front Line
Andrew Anderson
Deputy Director

+353 87 205 6867
andrewanderson@frontlinedefenders.org
16 Idrone Lane, Off Bath Place, Blackrock, Co Dublin, Ierland Telefoon: +353 (0)1 212 3750
E-mail: info@frontlinedefenders.org
EU-kantoor Front Line
Square Marie-Louise 72, B-1000 Brussel, België
Telefoon: +32 2 230 93 83
e-mail: euoffice@frontlinedefenders.org

URL: http://www.kbs-frb.be Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR Link to Press Release - UK