Gemeente Alkmaar


Maandag 22 januari 2007

Eerste fase werkzaamheden Friesebrug van start

Deze maand zijn de werkzaamheden rondom de Friese Brug van start gegaan. De verkeerssituatie rond de Friesebrug wordt volledig aangepast. Eind 2008 ziet het er rondom de Friese Brug dan ook heel anders uit: het verkeer kan beter doorrijden, de verkeerssituatie is veiliger en het centrum is beter bereikbaar. Ook de bussen kunnen straks ongehinderd, dus zonder vertraging, doorrijden.

Naast de aanleg van een tweede brug naast de huidige Friesebrug worden de wegen aan weerszijden van de brug, dus de Kanaalkade, Wagenweg en Randersdijk gereconstrueerd. Zo komt er onder andere een onderdoorgang in de Randersdijk. Het werk neemt totaal zo'n twee jaar in beslag en is in een aantal fases gepland:

Fase 1 : De bouw van de 2e Friesebrug naast de huidige brug januari 2007 t/m november 2007

Fase 2 : De bouw van de onderdoorgang in de Randersdijk december 2007 t/m juni 2008

Fase 3 : De bouw van het viaduct in de Frieseweg juni 2008 t/m eind 2008

Creatieve oplossingen
De gemeente doet haar best de overlast tijdens de werkzaamheden tot een minimum te beperken. Soms zijn daar creatieve oplossingen voor nodig. Zo gaat de parallelweg van de Randersdijk in februari op de schop om diverse kabels en leidingen te vervangen. Omdat de straat dan toch open ligt, wordt in één moeite door de riolering aangepakt. Hierdoor kunnen bewoners gedurende drie maanden hun auto niet meer voor de deur parkeren. De gemeente heeft na even zoeken een geschikte plek gevonden die zij van een particulier kan huren: het bouwterrein van een voormalige boerderij vlakbij de Randersdijk. De bewoners kunnen daar tijdens de werkzaamheden hun auto parkeren en hebben met een sleutel toegang tot het terrein.

Uitdaging
Eén van de grootste uitdagingen van de bouw van de tweede Friese Brug, is om het verkeer door te laten rijden. Half februari begint de bouw van de tweede brug. Helaas is het noodzakelijk de huidige Friese Brug gedurende enige tijd af te sluiten voor alle verkeer. Dit gebeurt in de maand mei. De gemeente doet er alles aan om deze afsluiting zo kort mogelijk te houden en de overlast op alle mogelijke manieren te beperken. Inwoners krijgen tijdig informatie over wijzigingen in verkeerssituaties.



Gemeente Alkmaar