Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Communicatie

22 januari 2007

Nr. 07/008

Nederlanders en Duitsers gaan grensoverschrijdend leren en werken

Nederlanders en Duitsers gaan over elkaars grenzen leren en werken. Het gaat om werknemers en werkzoekenden in de bouw en de maatschappelijke dienstverlening die wonen in het grensgebied tussen Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, de zogenaamde Euregio Rijn-Waal. Doel is dat zij daardoor hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten en vraag en aanbod op de Euregionale arbeidsmarkt beter wordt afgestemd.

Dit jaar start een uitwisseling van 100 werknemers. Het leren en werken van Duitsers in Nederland en vice versa vormt een onderdeel van de pilot "Grensoverschrijdend Leren en Werken" die Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen dit jaar gaan uitvoeren. Demissionair minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Laumann van Arbeid, Gezondheid en Sociale Zaken van Noordijn-Westfalen hebben vandaag de samenwerkingsovereenkomst voor de pilot ondertekend.

De pilot voorziet verder in het uitwisselen van kennis en ervaring op het gebied van leren en werken. Deze uitwisseling moet leiden tot een Euregionale infrastructuur voor een leven lang leren en werken. Er zal ook gekeken worden naar knelpunten zoals de erkenning van elkaars diploma's.