PvdA Rotterdam

PvdA-actieplan Rotterdam wereldstad ...ónze stad

In het actieprogramma Rotterdam Wereldstad... ónze stad stelt de PvdA vijftig actiepunten voor die een succesvolle integratie en het 'Rotterdamgevoel' moeten bevorderen. Een paar voorbeelden: uitbreiding van het aantal inburgeringcursussen, versterken van 'zelforganisaties' en jongerendebatten op het VMBO en MBO.

"Eindelijk een actieprogram voor een geïntegreerde stedelijke samenleving dat allochtonen niet bij voorbaat ziet als exotisch, bedreigend, zorgelijk, zielig of hulpbehoevend", vindt hoogleraar migratie- en integratiestudies Han Entzinger, die ook het voorwoord heeft geschreven.

Inburgeringcursussen
De PvdA pleit voor meer inburgeringcursussen. Er is een zeer grote groep mensen die aan een cursus wil deelnemen, ruim drie keer zo groot als verwacht. Peggy Wijntuin: "Op de wachtlijst staan veel mensen die graag willen en voor hen moeten wij zo snel mogelijk de wachttijden inkorten." De aankomende raadsvergadering zal de PvdA een voorstel indienen.

Zelforganisaties
'Zelforganisaties' moeten meer verantwoordelijkheden krijgen en er moeten afspraken worden gemaakt over hun prestaties, stelt de PvdA. 'Zelforganisaties' zijn vanwege hun specifieke kennis en het vertrouwen dat zij binnen hun achterban hebben onmisbaar voor maatwerk. Daarom moeten we deze organisaties versterken.

Jongerendebatten
De PvdA wil ook meer aandacht voor de stem van jongeren. Met name over leerlingen van het VMBO en MBO wordt in de politiek veel gepraat, vooral omdat deze scholen met grote uitval kampen. In navolging van de opleving van de debatcultuur op HAVO en VWO wil de PvdA jongerendebatten in het VMBO en MBO stimuleren. Wijntuin:"Debat is belangrijk omdat het jongeren leert hun standpunten te formuleren en meningsverschillen met woorden uit te vechten. Zo kunnen Rotterdammers met verschillende achtergronden van jongs af aan met elkaar in gesprek zijn, komen en blijven.Maar het is ook belangrijk dat schoolbesturen, leraren, bestuurders en politici op die manier te weten komen wat er leeft onder de leerlingen. We kunnen het verschil maken als we bij de jongeren beginnen. Zij zijn de toekomst!"


---



PvdA Rotterdam