Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, januari 2007

SCHOOLKAMPIOENEN STRIJDEN OM FINALEPLAATS IN DE NATIONALE VOORLEESWEDSTRIJD 2007

Jacques Vriens en Francine Oomen veruit favoriet; J.K. Rowling uit top 10.

De populariteit van De Nationale Voorleeswedstrijd groeit gestaag. Dit jaar deden 79.785 leerlingen uit de groepen 7 en 8 mee aan de voorrondes op school. Dit zijn er ruim 7.000 meer dan vorig jaar. 2.971 kinderen mogen zich schoolkampioen noemen. In de komende maanden volgen lokale, regionale en provinciale vervolgrondes, waarna op 23 mei in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht uit de provinciale kampioenen de 14e De Nationale Voorleeskampioen wordt gekozen. De provincie Noord-Brabant is met 15.535 deelnemers - net zoals vorig jaar - het sterkst vertegenwoordigd. Zuid-Holland volgt op de voet met 15.259 deelnemers.

Lokale bibliotheken en de Provinciale Bibliotheek Centrales organiseren in februari, maart en april de vervolgrondes en de provinciale finales. Tijdens de provinciale finales worden de kampioenen gekozen die hun provincie gaan vertegenwoordigen in de landelijke finale.

Bij de leerlingen van het primair onderwijs zijn twee schrijvers veruit favoriet: Jacques Vriens en Francine Oomen. De populariteit van Vriens en Oomen blijkt ook uit de top tien van meest gekozen titels: op nummer één staat Achtste-groepers huilen niet van Jacques Vriens, terwijl Hoe overleef ik (zonder) liefde? van Francine Oomen de tweede plaats inneemt. De populariteit van J.K. Rowling lijkt te dalen; zij komt niet meer in de top 10 voor. Nieuw dit jaar in de top 10 is de auteur Hans Mijnders.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met Stichting CPNB en de Vereniging van Openbare Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk is, maar vooral ook erg leuk

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Lezen. De boekenbonnen worden mede ter beschikking gesteld door de Nederlandse Boekenbon bv.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een van de succesvolle campagnes van Stichting Lezen, die sinds het begin van de jaren negentig de aandacht vestigen op het belang van voorlezen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------