Schoolbieb.nl en Jeugdkrakercompetitie gaan samenwerken

Ver. van openbare bibliotheken

http://www.debibliotheken.nl

Schoolbieb.nl en Jeugdkrakercompetitie gaan samenwerken Informatiezoekende scholier beter ondersteund dankzij samenwerking

Schoolbieb.nl en de Jeugdkrakercompetitie gaan samenwerken. Deze samenwerking moet resulteren in een betere ondersteuning van scholieren die informatie voor hun schoolwerk zoeken op het internet. De Jeugdkrakercompetitie wordt op 23 januari 2007 afgetrapt bij de schoolbieb.nl-stand op de onderwijsbeurs (NOT).

De Jeugdkrakercompetitie is een landelijke zoekwedstrijd op het internet waarbij scholieren vragen moeten 'kraken'. De opgaven staan in verband met de schoolvakken. Door middel van de Jeugdkrakercompetitie leren scholieren spelenderwijs zoeken op het internet. Op schoolbieb.nl vinden scholieren informatie die van goede kwaliteit is en aansluit op het eigen niveau. Schoolbieb.nl en de jeugdkrakercompetitie zijn beide een initiatief van de openbare bibliotheken in Nederland en versterken elkaar.

internet-jungle
Internet wordt steeds meer gebruikt door scholieren die informatie zoeken. Scholieren moeten de informatie die ze vinden echter zelf selecteren en beoordelen op kwaliteit. Dat is niet altijd even makkelijk (denk aan de vele resultaten die je krijgt als je zoekt via Google). De samenwerking tussen schoolbieb.nl en de Jeugdkrakercompetitie leert hen de weg te vinden in de internet-jungle. De samenwerking houdt onder andere in dat de Jeugkrakercompetitie vanaf 2007 geïntegreerd is in de schoolbieb.nl website. Bovendien is schoolbieb.nl ook één van de sites waar scholieren 'langs' komen tijdens de online zoekwedstrijd.

Over de Jeugdkrakercompetitie
De Jeugdkrakercompetitie is een zoekwedstrijd op internet die bedoeld is voor groepen 8 van alle basisscholen in Nederland. De vragen worden in landelijk verband bedacht door bibliothecarissen. De opgaven staan in verband met schoolvakken en leren de kinderen spelenderwijs omgaan met internet.
Docenten kunnen meerdere teams begeleiden en krijgen zelf ook een vraag op te lossen waarbij ze kennismaken met belangrijke sites voor kinderen. De deelnemers mailen de antwoorden naar de redactie. De wedstrijd beslaat enkele weken en kent meerdere rondes met steeds een deadline.

Over schoolbieb.nl
Schoolbieb.nl is de informatiesite van de openbare bibliotheken die bestemd is voor iedereen in het onderwijs: voor leerlingen, maar ook voor docenten en mediathecarissen. Met schoolbieb.nl kunnen leerlingen snel betrouwbare informatie vinden voor bijvoorbeeld spreekbeurten en werkstukken. Schoolbieb.nl is nu vooral gevuld met informatie voor het VMBO maar gaat uiteindelijk het hele onderwijsveld bedienen. Per onderwijsvak zijn op schoolbieb.nl informatiedossiers samengesteld. De dossiers sluiten qua onderwerpkeuze aan bij de kerndoelen en eindtermen van het onderwijs. Een dossier bestaat uit informatie over het onderwerp, links naar websites, filmpjes, artikelen en volledige tekstbestanden. De informatie is door redactieteams van bibliothecarissen en mediathecarissen uit het hele land samengesteld.

X X X


Noot voor de redactie (