Glaxosmithkline

Symposium over rol patientenorganisaties in beschikbaarheid geneesmiddelen

Zeist, 22 januari 2007 - Op dinsdag 23 januari vindt in Zeist een dagsymposium plaats met een bijzonder centraal thema: de rol die patiëntenorganisaties spelen bij het beschikbaar komen van geneesmiddelen.
Onderzoeksinstituut NIVEL heeft de rol die patiëntenorganisaties spelen in het registratie- en vergoedingstraject van geneesmiddelen onderzocht in tien West-Europese landen, waaronder Nederland. Over die rol is namelijk weinig bekend. Het onderzoek is toegespitst op patiëntengroepen waarvoor de laatste jaren belangrijke nieuwe medicijnen op de markt zijn gekomen, zoals patiënten met diabetes, hart- en vaatziekten, astma/COPD, multiple sclerose, de ziekte van Addison en de ziekte van Cushing, de ziekte van Parkinson en ADHD. De Europese patiëntenorganisaties blijken hun belangenbehartigende rol zeer divers in te vullen.

Naast de presentatie van de resultaten van het NIVEL onderzoek, delen Nederlandse patiëntenorganisaties hun ervaringen met de toehoorders. Onder meer de Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) en de BorstkankerVereniging Nederland (BVN) vertellen over hoe zij hun rol in het beschikbaar komen van geneesmiddelen invullen. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) stelt de do's and dont's bij patiëntenbelangenbehartiging aan de orde.

Het Nederlandse registratie- en vergoedingstraject staan uiteraard op het programma, net zoals een overzicht van het gebruikelijke proces van geneesmiddelenontwikkeling.

Het programma van het symposium voor en door patiëntenorganisaties is tot stand gekomen op advies van een Stuurgroep met daarin vertegenwoordigers uit het veld.(1) GlaxoSmithKline faciliteert het symposium. Het patiëntensymposium vindt jaarlijks plaats en heeft steeds deskundigheidsbevordering van patiëntenorganisaties als belangrijkste doelstelling.

VOOR INLICHTINGEN OVER HET SYMPOSIUM EN HET PROGRAMMA:
W.H.J.M. Wientjens, lid van de stuurgroep en tevens symposium dagvoorzitter Tel. 06-51816913

VOOR INLICHTINGEN OVER HET NIVEL ONDERZOEK:
R.D. Friele, NIVEL
Tel. 030-2729679

(1)De Stuurgroep symposiumprogramma bestaat uit: Mw. E.Borst-Eilers (NFK), Mw. I.van Bennekom (NPCF), M.R. Rutgers (Astma Fonds), W.H.J.M.Wientjens (International Diabetes Federation) en L.E.Debruyne (GlaxoSmithKline)