'Blije Doos' voor kamerleden

Mybody/wpf

Een Blije Doos gevuld met condooms, babysokjes, glijmiddel en scheermesjes. Op 23 januari zullen de leden van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken een doos aangeboden krijgen. Deze 'Blije Doos' - een verwijzing naar een doos met babyspulletjes die aanstaande moeders doorgaans ontvangen - bevat schokkende feiten over de situatie in veel ontwikkelingslanden op het gebied van aids, gezinsplanning, moedersterfte, seksueel geweld en ongewenste zwangerschappen. MYBODY en CHOICE, de organisaties die de doos aanbieden, willen hiermee aandacht vragen voor deze thema's en de commissieleden oproepen deze hoog op de agenda te houden.

De aanleiding van het initiatief is de vorming van het nieuwe kabinet en het groot aantal nieuwe Kamerleden, ook in deze commissie. 'Nederland heeft tot nu toe de thema's rond seksualiteit en het krijgen van kinderen goed op de agenda staan binnen het beleid voor ontwikkelingssamenwerking. Maar we kunnen er niet zomaar van uitgaan dat dat ook bij het nieuwe kabinet zo blijft' aldus Yvonne Bogaarts van MYBODY. 'We willen vooral nieuwe kamerleden bewust maken van het feit dat zonder goede seksuele gezondheid en de mogelijkheid tot gezinsplanning armoedebestrijding niet mogelijk is.'

De 'Blije Doos' bevat kaarten met tekst en attributen over thema's als aids, homoseksualiteit, voorlichting aan jongeren, moedersterfte, overbevolking en armoede. MYBODY en CHOICE roepen de leden van de commissie op om te zorgen dat Nederland haar inzet behoudt en verder uitbreidt, vooral in internationaal verband. Dit is meer dan ooit nodig vanwege het groeiende conservatieve klimaat waarin de rechten van jongeren en vrouwen op het gebied van seksualiteit steeds worden geschonden. 'Het is toch idioot dat de Bush-regering aan ene kant aidsmedicijnen verstrekt maar aan de andere kant weigert om jongeren seksuele voorlichting te geven?!' aldus Rose Koenders van CHOICE.

Voor het behalen van de Millenniumdoelen - waarmee de wereld dit jaar halverwege zou moeten zijn - is het cruciaal dat mensen toegang hebben tot anticonceptie en tot informatie en middelen om ziektes als aids te voorkomen. Helaas ontbreekt het 122 miljoen vrouwen nog altijd aan anticonceptiemiddelen, raken jaarlijks 76 miljoen vrouwen onbedoeld zwanger en worden ieder jaar ruim 4 miljoen mensen geïnfecteerd met hiv. Het aantal vrouwen dat dagelijks sterft in het kraambed is te vergelijken met het aantal slachtoffers van de ramp met de Titanic. Er zinkt dus dagelijks een Titanic vol zwangere vrouwen! Openheid over seksualiteit, seksuele voorlichting en toegang tot voorbehoedsmiddelen kunnen dit tij keren.

MYBODY en CHOICE pleiten voor goede seksuele voorlichting en toegang tot middelen voor mensen in ontwikkelingslanden. MYBODY steunt projecten van lokale partners en voert internationaal actie voor progressief beleid. CHOICE is een jongerenorganisatie die internationaal trainingen geeft aan jongeren om op te komen voor hun eigen rechten.