Gemeente Helden

Samenwerkende gemeenten Helden, Kessel, Maasbree en Meijel

Versoepelen regeling langdurigheidstoeslag

Ook hebben de colleges van de samenwerkende gemeenten een nieuwe beleidsregel langdurigheidstoeslag vastgesteld. Onlangs is de tekst van artikel 36 WWB, dat de toekenning van de langdurigheidstoeslag regelt, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2006 door de regering gewijzigd. Door de wijziging krijgen de gemeenten meer eigen beslissingsruimte, als er in de voorliggende periode van vijf jaar sprake is geweest van zeer geringe inkomsten uit arbeid of arbeid van zeer geringe duur.

De landurigheidstoeslag is een toeslag die is bedoeld als een aanvullende inkomensvoorziening voor mensen die gedurende 60 maanden een inkomen op bijstandsniveau hebben.

In de oude regeling was het zo dat alleen mensen die een ononderbroken periode van 60 maanden aangewezen waren op een mimimuminkomen in aanmerking kwamen voor de toeslag. Als iemand korte tijd, al was het maar één dag gewerkt had, was zijn recht op langdurigheidstoeslag verspeeld.

In de nieuwe beleidsregel kunnen mensen, die gedurende 60 maanden in de afgelopen vijf jaar een korte periode gewerkt hebben en/of al een paar jaar geleden toch in aanmerking komen voor de langdurigheidstoeslag. Het toekennen van de langdurigheidstoeslag wordt nu afhankelijk van hoe lang geleden het is dat iemand gewerkt heeft en hoe veel iemand in die periode heeft verdiend. Ook als u gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent kunt u onder de nieuwe regeling voor de langdurigheidstoeslag in aanmerking komen. Het ontbreken van arbeidsperspectief blijft doorslaggevend ook na de wetswijziging.

De afdeling Werk en inkomen bekijkt opnieuw alle aanvragen die in 2006 zijn afgewezen tegen de achtergrond van de nieuwe regels. Komt u alsnog in aanmerking dan krijgt u een aanvraagformulier toegezonden. U kunt de langdurigheidstoeslag ook zelf aanvragen

De langdurigheidstoeslag bedraagt in 2006 voor gehuwden 473,00, voor een alleenstaande ouder 425,00 en voor een alleenstaande 331,00.

8-12-2006 04:35