Ingezonden persbericht


Persbericht

Datum 23 januari 2007Kenmerk 012

Brandstofcelbussen GVB blijven jaar langer rijden

De proef met de bus op waterstof van GVB wordt met één jaar verlengd. GVB blijft daardoor tot januari 2008 met de drie schone bussen rijden. De uitstoot van deze bus is niet schadelijk en draagt daarmee bij aan het gezonder maken van de lucht in Amsterdam, een van de speerpunten van het college van B&W. De verlenging is mogelijk geworden door extra financiering vanuit het ministerie van Verkeer en Waterstaat met 1 miljoen euro. Ook de gemeente Amsterdam, GVB en verschillende private partijen hebben verlenging van de financiering met een jaar toegezegd.

Wethouder Marijke Vos (Milieu): "Het is hard nodig om de lucht in Amsterdam schoner te maken. De gezondheid van de Amsterdammers staat centraal. Uitlaatgassen van gemotoriseerd verkeer zijn nog steeds de grootste veroorzaker van de luchtvervuiling. Veel maatregelen moeten leiden tot minder en schoner verkeer in de stad. Het schoner maken van voertuigen door bijvoorbeeld het plaatsen van roetfilters op dieselmotoren is een belangrijke maatregel. Een verbod op termijn voor de heel vuile vrachtauto's zal ook een groot effect hebben. En natuurlijk meer voertuigen op waterstof!"

GVB rijdt al drie jaar zonder schadelijke uitstoot met drie brandstofcelbussen in de reguliere dienstregeling en ziet deze vorm van elektrisch rijden als de toekomst. Door het gebruik van lichte materialen bij de bouw van de bussen en het voorzien van de mogelijkheid om bijvoorbeeld remenergie op te slaan, ontstaat de ideale bus: geen schadelijke uitlaatgassen, weinig geluid en zeer laag brandstofverbruik. GVB is in overleg met verschillende partijen om op afzienbare termijn demonstratieprojecten te ontwikkelen.

Wethouder Carolien Gehrels (GVB): "Brandstofcelbussen zijn de toekomst. Daarom heeft ons innovatieve vervoerbedrijf GVB daarop ingezet. We waren een van de eersten in Europa. Deze bussen zijn innovatief en duurzaam en dat past in ons streven naar Amsterdam als duurzame stad. Het college van Amsterdam streeft die duurzaamheid na met het actieplan Luchtkwaliteit. Want schone lucht in Amsterdam is ontzettend belangrijk. Niet voor niets is die luchtkwaliteit een van onze prioriteiten in ons programakkoord `Mensen maken Amsterdam'."

Bijkomend voordeel is dat het waterstoftankstation in Amsterdam-Noord in gebruik kan blijven zodat andere initiatieven, zoals bussen en lichte trucks op waterstof, hiervan ook gebruik kunnen maken.

Actieplan Luchtkwaliteit
Amsterdam wil schonere en dus gezondere lucht. De gezondheid van mensen staat centraal. Daarnaast wil de gemeente voorkomen dat bouwprojecten worden stilgelegd doordat de normen van luchtkwaliteit worden overschreden. Het actieplan Luchtkwaliteit Persberichten van de gemeente Amsterdam zijn ook te vinden onder: http://www.amsterdam.nl/persberichten. Een RSS-feed is beschikbaar op het adres: http://www.amsterdam.nl/xml/latestnews.xml

23 januari 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 012 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

bevat vijftig acties om de luchtkwaliteit in Amsterdam te verbeteren. De meeste acties zijn al gestart. Zo wordt het eigen wagenpark van de gemeente schoner gemaakt en leren ambtenaren om milieuvriendelijker te rijden. Het goederenvervoer in Amsterdam moet schoner en efficiënter gaan rijden, bijvoorbeeld door ze voller te laden en via andere routes te laten rijden.

Pb-012