Gemeente Leeuwarden

Gemeenteraad Gemeenteraad

Raad tegen collegevoorstel in vóór verhuizing FVC

Bron: gemeente Leeuwarden (23-01-2007)

De kans is groot dat de Friese Voetbal Club (FVC) verhuist naar sportcomplex Wiarda nabij Goutum. Een meerderheid in de commissie Welzijn is voorstander van de verhuizing bleek maandagavond 22 januari. Op de voetbalvelden speelt momenteel alleen nog Blauw Wit `34.

De gemeenteraad stemde op 19 december 2005 al in met de verhuizing van FVC naar sportcomplex Wiarda. De onderhandelingen tussen FVC en het college van burgemeester en wethouders van Leeuwarden liepen echter vast. Bij motie verzocht de raad in april 2006 het college om opnieuw met FVC om tafel te gaan.

Het college is echter tot de conclusie gekomen dat de verplaatsing van FVC naar het nieuwe sportcomplex niet haalbaar is. De kosten zijn te hoog en de groeimogelijkheden op het complex worden ernstig beperkt. Uitbreiding met een extra voetbalveld vinden b. en w. geen optie. Het college stelt de raad daarom voor om de motie niet uit te voeren. Burgemeester en wethouder hadden ook een alternatief voorstel uitgewerkt dat wel aan de wens van de raad tegemoet komt. Hiervoor is een aanvullend krediet nodig van EUR 283.900.

Douwe Kiestra van de VVD vindt dat FVC snel naar Wiarda moet. `Blauw Wit heeft veel baat bij langdurige politieke discussie.' Ook PvdA, SP, NLP, CU en FNP vinden dat de verplaatsing net langer uitgesteld mag worden.
Alleen het CDA gaf duidelijk aan het eens te zijn met het standpunt van het college. `Mensen moeten de mogelijkheid hebben om een sportclub dicht bij huis te hebben. Door verhuizing van FVC worden ze gedwongen om meer te reizen,' aldus fractiewoordvoerder Hendrik van der Molen.

Jan Atze Nicolaï van PAL/GroenLinks was verbaasd over het dubbele voorstel van het college. `Het college buigt te gemakkelijk. Burgemeester en wethouders zijn zelf verantwoordelijk voor het wel of niet uitvoeren van een motie. Ze maken er nu een bestuurlijke Janboel van.'