GroenLinks

GroenLinks diep bedroefd over moord op Armeens-Turkse journalist

Hrant Dink 22 januari 2007

Joost Lagendijk is diep bedroefd over de moord op de Armeens-Turkse journalist Hrant Dink. "Dat juist de zachtmoedige en vergevingsgezinde Dink als vijand van Turkije is vermoord is ironisch, maar ook verontrustend. Turkse politici moeten zich bezinnen: het sluimerend nationalisme dat leidde tot deze moord moet aangepakt worden."

Lagendijk, voorzitter van de EU-Turkije delegatie in het Europees Parlement, benadrukt dat Hrant Dink, Armeniër en Turks staatsburger zoals hij zichzelf betitelde, zich altijd heeft ingezet voor toenadering tussen Armeniërs en Turken: "Het is wrang dat juist iemand die zelf het toonbeeld was van tolerantie en respect voor de ander het slachtoffer wordt van een laffe en respectloze gewelddaad. Hij heeft Turkije verdedigd tegenover radicale leden van de Armeense diaspora. Het is dan ook onbegrijpelijk dat juist hij zich zoveel vijandigheid vanuit radicaal-nationalistische Turkse hoek moest laten welgevallen, vijandigheid die regelrecht leidde tot deze moord."

Politici mede verantwoordelijk
Lagendijk, die in Istanbul aanwezig is bij de begrafenis van Dink, oordeelt dat politici in Turkije mede verantwoordelijk zijn voor de sfeer waarin deze moord heeft kunnen plaatsvinden. "Zowel de nationalistische en zogenaamde sociaal-democratische oppositie als de 'moslim-democratische' regeringspartij. Het beruchte artikel 301 uit de Turkse strafwet, het artikel dat belediging van de Turkse identiteit strafbaar stelt, had al lang geschrapt moeten worden. Een dergelijk artikel zendt de boodschap uit dat bescherming van het vaderland boven het recht van de individu gaat."

Afschaffen artikel 301
Volgens Lagendijk had de regering ten laatste bij veroordeling in hoger beroep van Dink op basis van dit artikel aan de noodrem moeten trekken. "De regering heeft weliswaar gezegd dat het artikel niet bedoeld is om de vrijheid van meningsuiting in te dammen, de veroordeling van Hrant Dink heeft duidelijk laten zien dat dit het effect was. Nota bene voor een serie artikelen waarin Dink Armeniërs uit de diaspora bekritiseerde om hun obsessie voor de genocide: ze zouden zich volgens Dink moeten bezighóuden met positie en behoeften van Armeniërs in Armenië en Turkije!"

Gematigden steunen
De moord laat volgens Lagendijk zien hoe moeilijk het is om in Turkije een gematigde houding aan te nemen. "Voor iemand als Dink was geen plaats, niet omdat hij een vijand was van Turkije, maar juist omdat hij dat niet was. Omdat hij wegen zocht om de betrekkingen tussen Armeniërs en Turken te verbeteren, en daar succesvol in was. Dat is het erge van deze moord: het is een poging om de verzoeners de mond te snoeren. Ik hoop van harte dat zijn medestanders zich niet laten intimideren, ik zal vierkant achter hen staan."