Rijksuniversiteit Groningen

Van communisme naar democratie: Oost-Europa toen en thans

Datum: 23 januari 2007

Onder de vlag "De grenzen van Europa" gaat vanaf eind januari 2007 een activiteitenprogramma van start over landen aan de Oostkant van de Europese Unie. Wat is de invloed van de EU in die regio en wat zijn de dromen en verwachtingen van de mensen die er wonen? Hoe wordt er in die landen aangekeken tegen Europa en tegen de EU? Het programma bestaat uit drie onderdelen: een lezingencyclus, een filmprogramma en een publieksdebat. In de lezingencyclus staan vijf landen centraal: Hongarije, Tsjechië, Roemenië, Turkije en Oekraïne. Op 23 januari gaat de serie van start met een algemene voordracht door historicus Hans Renner over de hele post-communistische Oostflank van de EU.

Sinds de Val van de Muur in 1989 maakt de regio Midden- en Oost-Europa, het voormalige Oostblok, stormachtige ontwikkelingen door. Het communisme behoort tot het verleden.

De communistische landen van toen bevinden zich in een transformatieproces. Enerzijds integreren zij in de westerse politieke, economische en militaire structuren en zijn lid van de Europese Unie en van de NAVO. Anderzijds ondervinden zij nog steeds last van de communistische erfenis. Op welke wijze? En wat zijn de grootste verschillen met de westerse samenleving? Over leven onder het communisme zal Hans Renner, geboren te Praag, uit eigen ervaring spreken. Centraal in deze inleidende lezing staat de confrontatie van het communistische verleden met het (nog verre van volmaakte) democratische heden in dit deel van Europa.

Prof.dr. Hans Renner is hoogleraar Midden-Europese geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en gespecialiseerd in de problematiek van voormalige communistische landen en de nieuwe Europese democratieën.

Datum en tijd

Dinsdag 23 januari 2007, 20.00 - 21.30 uur

Spreker

Prof.dr. Hans Renner

Titel

Van communisme naar democratie: Oost-Europa toen en thans

Serie

Grenzen van Europa

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050) 363 5463, www.rug.nl/studium