Gemeente Aalten


23-01-2007

Bevolkingsonderzoek borstkanker in de gemeente Aalten (Aalten+Bredevoort)

---
De Stichting Vroege Opsporing Borstkanker organiseert in de gemeente Aalten (Aalten + Bredevoort)het bevolkingsonderzoek borstkanker van ± 23 januari tot ± 14 maart 2007.
In Dinxperlo start het onderzoek in oktober 2007. Het onderzoek is bedoeld voor vrouwen van 50 tot en met 75 jaar. Doel van dit onderzoek is het vroegtijdig ontdekken van borstkanker. Hierdoor is de kans op volledige genezing groter en blijven schadelijke gevolgen beperkt.

De leeftijdsgrens voor het bevolkingsonderzoek borstkanker is verhoogd tot 75 jaar. Dat betekent dat in Aalten en Bredevoort de vrouwen met de geboortejaren 1932 tot en met 1957 in aanmerking komen voor het onderzoek. De vrouwen uit de doelgroep ontvangen op volgorde van postcode een schriftelijke uitnodiging en worden nooit telefonisch benaderd. Dit betekent dat vrouwen uit dezelfde buurt ongeveer tegelijkertijd worden uitgenodigd. Indien zij liever op een ander tijdstip aan het onderzoek deel wensen te nemen is het mogelijk de afspraak telefonisch te wijzigen. Het onderzoek is gratis en wordt uitgevoerd in een speciaal daarvoor bestemd verplaatsbaar onderzoekscentrum. Deze wordt in Aalten geplaatst op de parkeerplaats van de Polweide aan de polstraat in Aalten.

Het onderzoek wordt eenmaal per twee jaar uitgevoerd. Er worden röntgenfoto's van de borst(en) gemaakt door vrouwelijke laboranten. De vrouwen die deelnemen aan het onderzoek ontvangen binnen twee weken schriftelijk bericht over de uitslag. Wanneer vrouwen elke twee jaar deelnemen, hebben zij meer kans om te genezen van borstkanker. Het onderzoek is gratis. Deelname is aan te raden omdat met het onderzoek een kwaadaardige afwijking al ontdekt kan worden voordat deze voelbaar is. Ook voor vrouwen die al eerder zijn onderzocht, blijft het belangrijk om nu weer deel te nemen. Tussen het vorige onderzoek en nu kan namelijk borstkanker zijn ontstaan. De vorige keer heeft in de gemeente Aalten (Aalten+Bredevoort) 84,3 % van de uitgenodigde vrouwen meegedaan aan het onderzoek. Dit is hoger dan de gemiddelde landelijke opkomst van 80%. Voor vragen over het borstonderzoek kunt u contact opnemen met de informatietelefoon van de Stichting Vroege Opsporing Borstkanker op werkdagen van 09:00 -12:00 uur, tel. 053-4338010.