Gemeente Hengelo

Start woningbouwprogramma in Hart van Zuid

Tijdens een feestelijke bijeenkomst onder de titel Rijk verleden, Veelbelovende toekomst is vrijdag 19 januari in een van de voormalige fabriekshallen van Dikkers / EMGA het startsein gegeven voor de realisatie van de eerste honderd woningen in Langeler Erve, Hart van Zuid. Met een druk op de knop markeerden wethouder Kok van Hengelo, de heer Van Bemmel van ontwikkelende bouwer Van Wijnen en gedeputeerde Rietkerk van de provincie Overijssel deze mijlpaal. Circa 150 mensen die nauw betrokken zijn bij Hart van Zuid woonden de bijeenkomst bij. Aan de starthandeling ging een debat vooraf over de problemen die partijen tegenkomen als ze gesteld worden voor de opgaven die bij het opknappen van verouderde wijken en industriegebieden aan de orde zijn.

Het startsein door Kok, Van Bemmel en Rietkerk

Forum binnenstedelijke vernieuwing

De discussie werd geleid door Inge Diepman. Zij besprak met de heren Rietkerk, Van Bemmel en Kok en met de heer Meijdam, voorzitter van het landelijk adviesorgaan de VROM-raad, de mogelijkheden om sneller en daadkrachtiger samen te werken. De aanpak in Hart van Zuid, door middel van een publiek-private samenwerking, een benadering in fases en het convenant voor Industrieel Erfgoed werd als een goed voorbeeld gezien dat in den lande zeker navolging verdient.

Forumdiscussie in de voormalige fabriekshal

Toch werden er ook knelpunten benoemd. Om de vernieuwingsopgave van de huidige woningvoorraad in Nederland waar te maken en de leefbaarheid in binnensteden te verbeteren, is volgens Van Bemmel een verdergaande samenwerking tussen markt en overheid, bijvoorbeeld in een landelijke ontwikkelingsmaatschappij noodzakelijk. Niet iedereen zag dat als de weg die tot de beste resultaten kan leiden. Wel werd er door forumdeelnemers gepleit voor meer garanties voor marktpartijen in projecten als Hart van Zuid. De huidige wet- en regelgeving biedt de private partij immers aanzienlijke risico's. De Europese aanbestedingsregels maken het lastiger om de expertise van de markt op alle benodigde momenten bij dergelijke projecten in te brengen. Alle sprekers waren het erover eens dat markt en overheid hier niet buiten elkaar kunnen. Ook architect Hubert Jan Henket, al jaren lid van het supervisieteam Hart van Zuid, gaf in een presentatie aan hoe belangrijk binnenstedelijke vernieuwing in Nederland de komende decennia zal zijn. Ook hij benadrukte dat markt en overheid elkaar hierbij zoveel mogelijk moeten ondersteunen.

De bijeenkomst werd afgesloten met een muzikaal omlijst optreden van cabaretier Vincent Bijlo. Met de feitelijke start van de woningbouw in Langeler Erve wordt naar verwachting begin maart gestart.