Politie Groningen

Politie lost diverse woninginbraken op

Hoogezand, 23-01-2007 o Met de aanhouding van achttien minderjarige jongens en drie meerderjarige helers heeft de politie een groot aantal woninginbraken in Hoogezand opgelost. De incidenten vonden voornamelijk plaats in december 2006. De totale schade wordt vooralsnog geschat op zon 10.000 euro. De jongens verklaarden uit verveling en winstbejag te hebben gehandeld. Mogelijk heeft ook druk vanuit de groep een rol gespeeld.

Oplettende burger

De zaak kwam aan het rollen doordat een oplettende burger op 28 december 2006 jongens zag rennen om een huis aan de Kalkwijk in Hoogezand. Hij deed melding bij de politie. Agenten zagen even later twee jongens met een flatscreen op de fiets. Eén van deze jongens werd aangehouden, de ander wist in eerste instantie te ontkomen. Een tweede verdachte werd diezelfde avond in de nabije omgeving aangehouden met een TFT-scherm in zijn rugzak. Later die avond werden nog drie verdachten in hun woning aangehouden. De aangehouden verdachten bleken wat betreft signalementen overeen te komen met getuigenverklaringen bij andere woninginbraken. In totaal zijn 18 woninginbraken of pogingen daartoe, een vernieling van een ruit bij een sporthal en een fietsendiefstal opgelost. De inbraken vonden vooral plaats in de wijken De Dreven en Gorechtpark.

Onderzoek

Uit onderzoek kwam naar voren dat bij de reeks woninginbraken in totaal 18 minderjarige jongens betrokken zijn geweest. Het gaat om jongeren tussen de 13 en 16 jaar, voornamelijk uit Hoogezand. De jongens zijn in wisselende samenstelling te werk gegaan. In het onderzoek is onder anderen gebruik gemaakt van vergelijking van schoensporen om zo inbraken aan verdachten te kunnen koppelen. De hoofddader, een 14-jarige jongen uit Hoogezand, was betrokken bij 18 incidenten. Een 15-jarige jongen uit Sappemeer was betrokken bij tien incidenten. Er is echter ook een aantal verdachten dat bij één of twee inbraken betrokken was.

Heling

Nader onderzoek leidde bovendien naar de aanhouding van drie helers. Het gaat hierbij om een 22-jarige man uit Sappemeer, een 23-jarige man uit Hoogezand en een 19-jarige vrouw uit Groningen. De helers hadden diverse gestolen goederen van de jongens gekocht. In de woningen van de helers en de minderjarige verdachten is een deel van de gestolen goederen teruggevonden.

Consequenties

De verdachten zijn druppelsgewijs aangehouden vanaf eind december en de eerste weken van januari. Zeven minderjarige verdachten zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris en vervolgens met schorsende voorwaarden naar huis gestuurd. Voor alle minderjarige verdachten geldt, dat de politie de ouders heeft ingelicht.

Ook de helers zijn na verhoor weer op vrije voeten gesteld.

Schade
Het totale bedrag van de weggenomen goederen is lastig vast te stellen, aangezien niet van alle goederen de waarde goed te bepalen is. Een schatting komt in de buurt van de 10.000 euro. Hierbij is aangerichte schade, zoals vernielde ruiten, nog niet meegerekend. Er zal geprobeerd worden de schade te verhalen op de daders.