Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

'Premie op Actie' brengt Lombardijen in beweging

Wacht u tot de deelgemeente of de corporatie wat leuks voor uw straat of buurt in Lombardijen doet?

Of gaat u liever zelf aan de slag gaan en dan met een financiële injectie van de deelgemeente en Comwonen als ruggesteun? Steeds meer mensen kiezen voor het laatste. Premie op Actie heet deze aanpak. Onderdeel van de vernieuwingsaanpak van Lombardijen.

Bijdrage van maximaal 2.500,00
Een spelmiddag voor de hele straat, een volleybaltoernooi voor de buurt, het opknappen van een speeltuin, een buurtfeest, bloembakken op de stoep, een reisje voor eenzame ouderen: dat en meer is allemaal bespreekbaar. Premie op Actie is een idee van de deelgemeente en van Comwonen. Kern van de zaak is dat een initiatief dat de straat of de buurt oppept, in principe kan rekenen op een ondersteuning van maximaal 2.500,00. Het plan van aanpak en alle werkzaamheden liggen in handen van de initiatiefnemers.

Steeds meer bewoners doen mee
Deze benadering smaakt naar meer, vinden steeds meer inwoners van Lombardijen. Helen Vreugd bijvoorbeeld, die dankzij Premie op Actie in Lombardijen een zanggroep voor kinderen op kon richten. Helen: Met die steun werden we serieus genomen en waren we ook in staat met succes nieuwe wervingsacties op te zetten, zodat ons zanggroepje kan blijven zingen. Voor ons was de premie echt een prikkel om verder te gaan. Of neem Nico Burggraaff van Jeugdhonk Galaxy. Wij hebben met de premie een paar leuke dingen voor hangjongeren georganiseerd. Gevolg is dat de solidariteit met de wijk merkbaar is gegroeid. Ze hangen minder op straat en komen vaker naar het jeugdhonk. Voorbeeld. Bij het laatste WK hadden we een paar jongeren nodig om de wens van een 80-jarige te vervullen: zn huis versieren voor het WK-voetbal. Stonden gelijk vijf jongens klaar om dat voor die man te doen.

Verantwoordelijk voor eigen omgeving
Portefeuillehouder Bram van Hemmen is blij met het succes van Premie op Actie: Goed dat bewoners zelf het initiatief nemen. Je kunt wel alles aan de overheid overlaten, maar de direct betrokkenen in de straat weten toch vaak dingen leuker, creatiever en effectiever te organiseren dan een deelgemeente-organisatie die wat meer op afstand staat.
Hij ziet met Premie op Actie weer iets opleven dat de laatste jaren buiten beeld was geraakt. Mensen zijn verantwoordelijk voor hun eigen omgeving. Vroeger was dat vanzelfsprekend, maar in laatste decennia waren we dat gevoel een beetje kwijt geraakt. Je merkt nu dat dit saamhorigheidsgevoel weer aan het terugkomen is. Mensen komen in beweging en willen graag zelf het voortouw nemen om de sfeer in straat en buurt beter te maken. En zo hoort het ook, aldus de portefeuillehouder.

Kom maar op met creatieve ideeën
Tot nu toe waren het vaak bekende organisaties en buurtcomités die een aanvraag deden voor Premie op Actie. B ram van Hemmen wijst erop dat er meer mogelijk is: Ook individuele bewoners die iets met hun straat of buurt willen doen, kunnen een premie aanvragen. En dat geldt evenzeer voor kerken, sportclubs en verenigingen: kom maar op met die creatieve ideeën waar de buurt leuker en blijer van wordt. Mensen kunnen het hele jaar door een aanvraag indienen bij de Werkgroep Sociaal Investeren Lombardijen. Als de beoordeling van de aanvraag positief uitvalt, staat niets een aantrekkelijke buurtactie in de weg.

Mensen kunnen het hele jaar door een aanvraag indienen bij: De Werkgroep Sociaal Investeren Lombardijen
Postbus 9044
3077 AA Rotterdam
Voor meer info kunt u ook bellen met de deelgemeente via telefoonnummer (010) 479 82 00.