LEI

Wijziging subsidieregeling industrietomaten vooral voelbaar in Zuid-Europa (persbericht)

23 jan 2007
Onderdeel: LEI

Als de Europese subsidie op de productie van industrietomaten wordt vervangen door hectaretoeslagen, zal dit in Zuid-Europa leiden tot een beperkte vermindering van de teelt. De prijs voor tomaten af-boerderij zal wel sterk dalen. Afschaffing van alle subsidies zou veel grotere gevolgen hebben. De productie van industrietomaten in Zuid-Europa zou dan sterk afnemen, en de betreffende landen zouden zich nadrukkelijker gaan specialiseren in verse groenten en vers fruit, omdat ze die producten in vergelijking tot andere landen goedkoop kunnen telen. Voor de tuinbouw in Noord-Europa heeft een hervorming van de Gemeenschappelijke marktordening voor industrietomaten weinig gevolgen. Dat blijkt uit een onderzoek van het LEI in opdracht van het Ministerie van LNV.

Â

De Europese Commissie evalueert op dit moment de Gemeenschappelijke Marktordening voor groente en fruit. Binnen deze marktordening is een regeling opgenomen voor tomaten voor de verwerkende industrie. De teelt hiervan is geconcentreerd in het Middellandse Zeegebied, in het bijzonder Italië. De teelt vindt akkerbouwmatig plaats. De EU betaalt tomatentelers een productiesubsidie van 34,50 euro per ton, wat neerkomt op bijna 50% van de opbrengst voor de tomatenteler.

Â

Met de huidige regeling slaagt de EU er niet in de productie van tomaten voor de verwerkende industrie in Italië en Spanje binnen de gestelde limieten te houden. En ondanks toegepaste subsidiekortingen stijgen ook de totale uitgaven voor de EU tot boven de vastgestelde grenzen.

Â

Afschaffing van de subsidie zou leiden tot een forse vermindering van de productie in Italië (min 35%) en in Griekenland, Portugal en Spanje (min 15%), ten gunste van producenten buiten Europa. De productie in het Middellandse Zeegebied verschuift naar vers fruit en verse groenten. Als de Europese Unie de subsidies vervangt door hectaretoeslagen zal het effect op de tomatenproductie een stuk minder zijn, maar de telersprijzen zullen dan wel sterk worden gedrukt.

Â

Rapport 6.07.01 Peeling tomato paste subsidies; The impact of a revision of the CMO for processing tomatoes on European horticulture.

Contact
Frank Bunte
frank.bunte@wur.nl
070 3358167
» meer Contact