Deelgemeente Charlois Rotterdam

Startdag Jeugd Kansen Zone een succes

startbijeenkomst Jeugd Kansen Zone Deelgemeente Charlois heeft een goede formule gevonden om jeugdbeleid via Jeugd Kansen Zone vorm te geven. Op dinsdag 16 januari waren alle scholen voor voortgezet onderwijs in Charlois actief betrokken bij de startbijeenkomst Jeugd Kansen Zone Charlois.

Alle deelnemende scholen ontvingen van Deelgemeente Charlois een voucher ter waarde van 2.000, - om te besteden aan activiteiten voor hun scholieren. Tijdens een speeddate ontmoetten de scholen 15 aanbieders van activiteiten, waar ze hun voucher in concrete producten konden omzetten.

Zo zal Nova Slinge het geld besteden aan huiswerkbegeleiding, mentorlessen en een door leerlingen onder begeleiding van de SKVR te organiseren schoolfeest. De Max J. Schreuder koopt het open ogentraject van Bazuin. Calvijn ziet kansen om hun sport&cultuurplan uit te breiden naar het 3e leerjaar met meer sportondersteuning van Sport en Recreatie en activiteiten van de SKVR.

Calvijn Juliana gaat het geld besteden aan een eindejaars hiphopparty, via de SKVR.

Veel keus viel op het COS project: hergebruik wereldwijd. Ook de door Pot van Goud op ZUID aangeboden training levensvaardigheden en levensreddend handelen vond veel aftrek. Hetzelfde gold voor de TOS-sportactiviteiten en het Youth for Christ-aanbod van de Brassband. Eigentijdse programmas als futsalspel rondom normen en waarden was ook in trek. Het scholierencafé van Charlois Welzijn sprak eveneens tot de verbeelding.

Meestgehoorde verzuchting: we kunnen niet kiezen, wat een leuke en goeie activiteiten zeg!.

Gelukkig mogen ze de voucher ook besteden aan activiteiten voor komend schooljaar.

Alle partijen (scholen en aanbieders) zijn uitermate te spreken over dit initiatief van de Deelgemeente. Portefeuillehouder Lionel Martijn nam diverse complimenten in ontvangst. De JKZ samenwerking kreeg hiermee een vlotte start in Charlois

Wat is Jeugd Kansen Zone?

Het jeugdbeleid in Charlois wordt vormgegeven rondom het motto: jongeren waar nodig bijstaan, zodat zij kunnen opgroeien tot volwassenen die zelfstandig en positief in de samenleving staan. JKZ omvat een algemeen, preventief en probleemgericht jeugdbeleid, waarbij de jeugd van 0 tot 23 jaar centraal staat.
Jeugd Kansen Zone is een wijkgerichte aanpak waarbij alle wijkpartners samen een wijkanalyse maken die de basis vormt voor alle activiteiten ingezet in die wijk. Zo ontstaat een gezamenlijke wijkprogrammering, waarbij de scholen een zeer belangrijke partner zijn, vooral via hun brede schoolactiviteiten.