European Union



---
Brussel, 23 januari 2007

Europees Jaar van gelijke kansen voor iedereen schakelt over naar hogere versnelling om het debat over diversiteit te voeden

De nieuwe website van het Europees Jaar van gelijke kansen voor iedereen (2007), dat op 30 januari in Berlijn van start gaat op de allereerste Europese top voor gelijke kansen, is vandaag gelanceerd. Tegelijkertijd zijn de resultaten bekendgemaakt van een Europese enquête over antidiscriminatie die in de aanloop naar het Europees Jaar is uitgevoerd. Uit de enquête blijkt dat meer dan de helft van de Europeanen (51%) vindt dat onvoldoende wordt gedaan om discriminatie in hun land te bestrijden. Een grote meerderheid van de respondenten is van mening dat discriminatie wijdverspreid is (64%). De resultaten bevestigen in het algemeen dat Europeanen klaar zijn voor verandering: een ruime meerderheid is voor maatregelen om gelijke kansen voor iedereen te bevorderen op het gebied van werkgelegenheid.

Volgens Vladimír Spidla, EU-Commissaris voor Werkgelegenheid, sociale zaken en gelijke kansen, "blijkt uit de resultaten van deze enquête duidelijk dat de Europeanen vinden dat discriminatie nog altijd vaak voorkomt en dat ze achter krachtiger maatregelen staan om vooroordelen, onverdraagzaamheid en ongelijkheid te bestrijden. Ik ben ervan overtuigd dat het Europees Jaar van gelijke kansen voor iedereen (2007) de aanzet van een levendig debat over diversiteit zal zijn en de strijd tegen discriminatie een nieuwe stimulans zal geven."

De enquête toont aan dat relatief weinig EU-burgers op de hoogte zijn van het bestaan van antidiscriminatiewetten (op grond van geslacht, etnische afkomst of ras, leeftijd, seksuele geaardheid, handicap, religie of geloof) - slechts een op drie burgers kent zijn rechten in het geval van discriminatie of pesterij. Het Europees Jaar beoogt dan ook vooral mensen te informeren over hun recht op non-discriminatie en gelijke behandeling, gelijke kansen voor iedereen te bevorderen en de voordelen van diversiteit te benadrukken. Om de burgers te bereiken, is gekozen voor een sterk gedecentraliseerde campagne met honderden lokale, regionale en nationale activiteiten.

Er zijn onder meer prijzen voor overheids- en privébedrijven die inspanningen doen om diversiteit te bevorderen en discriminatie te bestrijden; opstelwedstrijden in scholen over thema's zoals respect en verdraagzaamheid; en cursussen om discriminatie in de media tegen te gaan.

Al wie belang heeft bij het succes van het Europees Jaar, wordt bij de activiteiten betrokken: vakbonden, werkgevers, ngo's, jongerenverenigingen, organisaties die opkomen voor slachtoffers van ongelijke behandeling, en lokale en regionale autoriteiten. Door de gedecentraliseerde aanpak kunnen activiteiten ook na afloop van het Europees Jaar worden voortgezet, waardoor ze een blijvende impact in het veld hebben.

De antwoorden op de enquête verschillen sterk van lidstaat tot lidstaat. De belangrijkste boodschap is evenwel dat de Europeanen vinden dat discriminatie nog steeds wijdverspreid (64%) is in hun land en dat ze bereid zijn daar verandering in te brengen. Volgens een ruime meerderheid van de Europeanen worden mensen met een handicap (79%), Roma (77%), vijftigplussers (69%) of mensen van een andere etnische afkomst (62%) in hun maatschappij benadeeld.

In bijna alle lidstaten vindt een meerderheid van de bevolking dat mensen van een andere etnische afkomst de nationale cultuur verrijken. Volgens een ruime meerderheid zijn er meer vrouwen nodig in managementposities (77%) en in het parlement (72%). Velen vinden dat meer mensen met een handicap (74%) en meer vijftigplussers (72%) op de arbeidsmarkt moeten worden geïntegreerd.

Volgens de Europeanen zijn handicaps en leeftijd de belangrijkste obstakels om een baan te vinden. Bijna acht op tien respondenten menen dat vijftigplussers en mensen met een handicap bij gelijkwaardige kwalificaties minder arbeids- en promotiekansen hebben dan jongere werknemers en mensen zonder handicap. Heel wat respondenten (68%) geloven dat gezinstaken vrouwen verhinderen om door te stoten naar managementposities. Vooral in Spanje en Duitsland (beide 76%) zijn velen deze mening toegedaan.

De nieuwe website van het Europees Jaar van gelijke kansen voor iedereen wordt een belangrijk communicatie-instrument: hij verschaft up-to-date informatie over activiteiten waaraan burgers kunnen deelnemen, is een bron van inspiratie voor aanvullende activiteiten en de plaats bij uitstek om netwerken te smeden. Om de impact op lange termijn te garanderen, zullen de beste ideeën van het Europees Jaar worden verwerkt in het nieuwe communautaire programma voor werkgelegenheid en maatschappelijke solidariteit (Progress), dat tussen 2007 en 2013 activiteiten financiert. Nieuwe benaderingen, nieuwe ideeën en de nieuwe stimulans van het Europees Jaar zullen de Europese inspanningen op het gebied van gelijkheid en non-discriminatie ten goede komen.

Een van de belangrijkste initiatieven van het Europees Jaar is de Europese top voor gelijke kansen die volgende week in Berlijn plaatsheeft en waar Europese leiders, ministers voor Gelijke Kansen en hoge vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld het startsein voor het Europees Jaar zullen geven.

Voor nadere informatie zie: Link naar de samenvatting van de Eurobarometer

http://ec.europa.eu/employment_social/news/2007/jan/euro_baro_summary_ en.pdf
Link naar de website van het Europees Jaar van gelijke kansen voor iedereen

http://equality2007.europa.eu Link naar de Europese top voor gelijke kansen in Berlijn

http://ec.europa.eu/employment_social/eyeq/index.cfm?&page_id=95