Provincie Noord-Brabant


Zware metalen in diep grondwater oude stortplaatsen Oosterhout Gilze/Rijen

Bij nieuw milieuonderzoek in opdracht van de Provincie Noord-Brabant zijn verhoogde concentraties zware metalen waaronder natuurlijk uranium aangetroffen in het diepe grondwater aan de rand van de voormalige stortplaatsen in Oosterhout en Gilze en Rijen. De zware metalen en het natuurlijke uranium vormen geen gevaar voor de volksgezondheid.

Radioactieve straling is niet gemeten, en gezien de lage concentraties van de verontreiniging komt er geen gevaarlijke straling vrij. Door de geringe concentraties van de gevonden stoffen is er geen gevaar van vergiftiging voor mens en dier, mede omdat de verontreinigingen op een diepte van 6 en 12 meter onder het maaiveld zijn aangetroffen.
De Provincie Noord-Brabant acht het desondanks nuttig vervolgonderzoek naar de bronnen van de verhoogde concentraties uranium en ander zware metalen uit te voeren. Dat onderzoek moet eveneens de vraag beantwoorden of en zo ja op welke manier de verontreiniging moet worden aangepakt. Gedacht wordt als voorzorgsmaatregel aan een verbod op onttrekking van het grondwater ter plaatse, zoals nu al wordt geadviseerd door de provincie.



Provincie Noord-Brabant