Gemeente Zaanstad

23-01-2007

Convenant huisvesting voortgezet onderwijs Zaanstad In mei 2006 is voor de scholen voor voortgezet onderwijs een nieuwe leerlingenprognose uitgebracht. Ten opzichte van de vorige prognose uit 2003 worden er voor de komende jaren voor de scholen in Zaanstad Noord meer, en voor de scholen in Zaanstad Zuid minder leerlingen verwacht. Vooral voor de VMBO scholen in Zaanstad zuid heeft de uitkomst grote gevolgen. De nieuwste prognoses geven aan dat er vanaf 2010 grote veranderingen in de leerlingenstromen gaan optreden.

Voor de schoolbesturen ISA en OVO was dit een van de redenen zich te herbezinnen op aanbod en samenwerking. Verder bestaat er grote behoefte aan intensieve samenwerking met het MBO ter voorkoming voortijdige schooluitval. OVO en ISA hebben uitgangspunten geformuleerd, ook per locatie. Begin november hebben de schoolbesturen, in aanwezigheid van de wethouder Onderwijs, gezamenlijk hun standpunt naar buiten gebracht en de medewerkers op de hoogte gesteld. Inmiddels zijn de afspraken vastgelegd in en convenant tussen gemeente en schoolbesturen. Het College stemt daar mee in .

Proef met postbestellers geslaagd
De groep van vier gemeenteambtenaren die op proef een deel van de post van de gemeente Zaanstad verspreiden, wordt per 1 januari 2007 officieel onderdeel van de gemeentelijke organisatie. De pilot startte op 1 maart en is positief afgerond. Uitgangspunt was dat deze nieuwe taak geen extra kosten voor de gemeente Zaanstad mocht opleveren en dat de dienstverlening minimaal kan wedijveren met die van commerciële verspreiders.

De vier postbestellers vervulden oorspronkelijk andere functies bij Zaanstad, maar konden deze door uiteenlopende oorzaken niet meer vervullen. Arbeidsongeschiktheid dreigde. De inzet van eigen medewerkers levert de gemeente Zaanstad een stevige besparing op de porti op. Deze besparing komt overeen met de loonsom van de vier ambtenaren. De beslissing om de postbezorgers officieel aan te stellen betekent dat hen een WIA-traject bespaard blijft en dat de gemeente Zaanstad beschikt over een flexibel inzetbare ploeg verspreiders.

Aanpassing Gemeentelijke Restauratie-uitvoeringsprogramma Rijksmonumenten (2006-2011)
Het college van B&W heeft besloten om het Gemeentelijk Restauratie-Uitvoeringsprogramma Rijksmonumenten 2006-2011 (GRUP) op enkele punten aan te passen. Dit heeft onder meer te maken met geactualiseerde gegevens, een rekenfout en een gecorrigeerde vaststelling subsidiabele kosten van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg te Zeist.

In twee gevallen wordt een aanvullende rijkssubsidie verstrekt, deze wordt naast de reeds toegezegde subsidie toegekend. Hierdoor ontstaat er een meer eerlijke verdeling van het rijksrestauratiebudget.
- EUR 39.153,- t.b.v. het Kogerkerk-orgel (naast de reeds toegezegde subsidie)

- EUR 20.068,- voor een houten woonhuis aan de J.J.Allanstraat 471 te Westzaan
(naast de reeds toegezegde subsidie).

Verder is besloten om de Bonifatiuskerk de maximale rijkssubsidie van EUR 560.00,- toe te kennen. In het GRUP is op advies van de monumentencommissie opgenomen dat als de restauratie van de Bonifatiuskerk hoger uitvalt dan EUR 800.000,- er wordt probeert deze restauratie toch maximaal te subsidiëren ten kosten van de Kogerkerk, de Olduphuskerk en de Doofpot. Het college van B&W heeft alsnog besloten om van dit advies af te wijken, en de resterende subsidie gelijkmatig te verdelen onder deze laatste 3 kerken.

Waterwethouder
Om de samenhang tussen de diverse beleidsvelden op het gebied van water beter te borgen en goed zicht te houden op het uitvoeringsprogramma van Waterplan Zaanstad heeft het college besloten om Piet Keijzer, wethouder ruimtelijke ontwikkeling, aan te wijzen als eerste bestuurlijk aanspreekpunt voor het waterdossier.

Onderwijshuisvesting 2007
Het college van B&W heeft het programma en overzicht huisvestingsvoorzieningen onderwijs 2007 vastgesteld. Jaarlijks moet de gemeente op grond van de onderwijswetgeving voor 31 december het programma en overzicht onderwijshuisvesting voor het daaropvolgende jaar vaststellen. In het kader van de wet dualisering medebewindsbevoegdheden (invoering 8 maart 2006) is de vaststelling voorbehouden aan het college. De gemeenteraad speelt hierin geen rol meer. Basis voor dit overzicht is de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs, de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra en de Wet op het Voortgezet onderwijs. Het programma en overzicht huisvestingsvoorzieningen is op 17 oktober 2006 met de schoolbesturen besproken in het BOOZ.

Ontwerpbestemmingsplan De Buitenlanden
Het college van B&W heeft ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan dat door de gemeente Beverwijk is gemaakt ten behoeve van het recreatiegebied `De Buitenlanden'. Dit recreatiegebied is één van de drie deelprojecten van het Strategisch Groenproject `Tussen Y en Z'. Het gebied is circa 100 ha groot en dient in de eerste instantie voor recreatieve opvang voor bewoners uit de Broekpolder. Daarnaast heeft De Buitenlanden ook een regionale functie en kan deels voorzien in de recreatieve behoefte van de Zaanstreek. De Buitenlanden ligt in een netwerk van recreatieve verbinden, waarvan een deel van de komende tijd wordt gerealiseerd.

Instemming verstrekkingen individuele voorzieningen WMO Het college van burgemeester en wethouders gaat akkoord met het vertrekkingenboek individuele voorzieningen in het kader van de Wmo. Het verstrekkingenboek is een leidraad voor het Regionaal Indicatieorgaan Zaanstreek voor het beoordelen en toewijzen van individuele aanvragen. Het gaat dan over woonvoorzieningen, hulp bij het huishouden, vervoersvoorzieningen en het zich verplaatsen in en rond de woning. Met de overgang naar de Wmo per 1 januari jl. is het beleid op dit terrein zoveel mogelijk ongewijzigd gebleven. Dit om de continuïteit naar de cliënten toe te waarborgen. Een element dat wijzigt, is het volgende. In het verstrekkingenboek is opgenomen dat een mantelzorger of een vrijwilliger de aanvrager kan vervoeren, in plaats van alleen een huisgenoot. Deze regeling maakt het makkelijker om mensen zonder huisgenoten te kunnen compenseren als zij een vervoersprobleem hebben.

Uitwerkingsplan Dorpsstaat Assendelft
Het college van B&W heeft het uitwerkingsplan Dorpsstraat Assendelft vastgesteld. Dit uitwerkingsplan is een uitwerking van het globale bestemmingsplan "Saendelft", dat in 1998 door de gemeenteraad is vastgesteld. Het uitwerkingsplan wordt ter goedkeuring aan Gedeputeerde Staten aangeboden.

Verder besloten B&W

* De straatnaam voor het winkelcentrum De Saen in Assendelft `Kaaikhof' te noemen. Voor de straatnaamgeving is geprobeerd aan te sluiten bij bestaande historische namen. De straat is gelegen in het gebied De Kaaik en ligt aan waterloop De Kaaik. Aan de naam is `hof' toegevoegd gezien het ontwerp van het winkelcentrum.
* In te stemmen met de benoeming van de heer R. Wittenberg en de heer A. Voogd als leden van de Raad van Toezicht van de Stichting Zwembaden Zaanstad per 17 oktober 2006.

* Het lidmaatschap van de vereniging Deltametropool op te zeggen. Reden hiervoor is dat deze Vereniging zich vooral richt op het gebied ten zuiden van Zaanstad. De gemeente Zaanstad herkent zich daarbij niet goed in de publicaties van de Vereniging waarin Zaanse belangen nauwelijks aan bod komen. Het vrijgekomen bedrag (bijna 12.000 euro) wordt besteed aan de jaarlijkse bijdrage voor de bestuurlijke samenwerking Noordvleugel.