Gemeente Alkemade


Sprekende defibrillator in gemeentehuis en gemeentewerkplaats Alkemade
In het gemeentehuis en in het gebouw van gemeentewerken van Alkemade zijn onlangs de eerste publieke defibrillators geplaatst. Hoe sneller iemand met een hartaanval wordt geholpen hoe beter, daarom is dit hartreanimatie toestel geplaatst in beide publieke ruimten.

Wie in het gemeentehuis of in de omgeving daarvan een hartaanval krijgt, zal voortaan de hulpdiensten niet meer moeten afwachten om geholpen te worden. Sinds februari 2006 mag iedereen gebruik maken van een automatische defibrillator. De defibrillator hangt in een koffer tegen een muur. Er zit geen slot op de koffer want in geval van nood moet iedereen er meteen bij kunnen. Wie het hartreanimatie toestel inschakelt, krijgt een stem te horen die vraagt de elektroden te bevestigen. Op de defibrillator staat een tekening waarop je kunt zien hoe dat moet gebeuren. De ene elektrode moet boven de rechterborst en de andere onder de linkerborst. Als dat gebeurd is, geeft het toestel verdere instructies. Ook wanneer de elektroden niet correct geplaatst zijn, meldt de defibrillator dat.

Het toestel sluit misbruik uit. Als de defibrillator wordt gebruikt bij iemand zonder hartstilstand, dan werkt het toestel niet. Voor een zo effectief mogelijk gebruik heeft het gemeentebestuur ondertussen alle ambtenaren de mogelijkheid geboden om een reanimatie en een AED-opleiding te volgen.