Ingezonden persbericht


Persinformatie

23 januari 2007

Voedingscentrum daagt scholen uit overgewicht bij jongeren aan te pakken in de schoolomgeving

Stedelijk Dalton Lyceum Dordrecht wint eerste Stimuleringsprijs Gezonde Schoolkantine

Op de Nationale Onderwijs Tentoonstelling heeft minister Van der Hoeven de winnaars bekendgemaakt van de eerste Stimuleringsprijs Gezonde Schoolkantine. Deze prijs is uitgeschreven door het Voedingscentrum om gezond eten op school te stimuleren, op initiatief van het ministerie van LNV en gesteund door de ministeries van OCW, VWS en VROM. De eerste prijs is voor het Stedelijk Dalton Lyceum Dordrecht. De twee andere winnaars zijn de Interconfessionele Scholengroep Westland in Poeldijk en De Wethouder Bronkhorst in Arnhem.

De winnaars ontvangen respectievelijk tienduizend, vierduizend en duizend euro voor het verder werken aan een gezonde en aantrekkelijke schoolkantine. Net buiten de prijzen vielen de Purmerendse Scholengemeenschap en de Scholengemeenschap Westhage/Haags Genootschap.

Twintig projectplannen uitgevoerd

De Stimuleringsprijs Gezonde Schoolkantine daagt scholen in het voortgezet onderwijs uit om gezond eten op school te stimuleren. Deelname stond open voor scholen en GGD en. GGD en konden zich inschrijven om een kantineproject in hun regio te ondersteunen. De deelnemers moesten een projectplan insturen met voorstellen om een gezonde en aantrekkelijke schoolkantine te verwezenlijken, die niet meer is weg te denken uit het schoolbeleid. Uit de in totaal 39 inzendingen zijn de twintig beste en origineelste geselecteerd. De geselecteerde scholen kregen een werkbudget van duizend euro om hun voorstellen uit te voeren. Zes van deze scholen werden ondersteund door hun GGD. In dat geval ontving ook de GGD een werkbudget van duizend euro. Bij de beoordeling van de uitvoering kwamen de drie winnaars als beste uit de bus.

Brood, melk en fruit in plaats van snoep

De jury was erg te spreken over de structurele aandacht voor goede faciliteiten en de inbedding van een gezonde leefstijl in het schoolbeleid van het Stedelijk Dalton Lyceum. De school ging voortvarend aan de slag en werkte daarbij nauw samen met de GGD en een diëtist. De kantine en keuken van de school zijn recent gerenoveerd. In de kantine zijn vruchtensap, melk, broodjes met veel groente en fruit, rijstcrackers en Sultana s te koop voor lage prijzen. Snoep en snackautomaten zijn verwijderd. Elke zes weken kunnen leerlingen met een knipkaartsysteem een snack verdienen door trappen te lopen, te fietsen of hard te lopen.

Scholengroep Westland viel op door de enthousiaste uitvoering. Zo werd op een actiedag onder leiding van een bekende fitnessinstructeur geld ingezameld voor een aan te schaffen koelautomaat voor groente en fruit. Bij allerlei vakken werd ingespeeld op het project en de leerlingen waren zeer betrokken.

De Wethouder Bronkhorst wist zich te onderscheiden met een gezond en duurzaam aanbod. Alle snoep verdween om plaats te maken voor tosti s, bruine broodjes, melk en fruit. Alle verswaren zijn biologisch, appels worden gratis verstrekt en de broodjes worden bij toerbeurt klaargemaakt door leerlingen in het verzorgingslokaal. Ook is een automaat besteld met heet en koud water om thee en soep te kunnen maken.

Programma De Gezonde Schoolkantine

De Stimuleringsprijs sluit aan bij het programma De Gezonde Schoolkantine van het Voedingscentrum. Dit programma wordt uitgevoerd in het kader van het Convenant Overgewicht. Om overgewicht bij kinderen en jongeren te voorkomen, is het belangrijk gezond eten en bewegen op alle fronten te stimuleren. Het Gezonde Schoolkantine -programma richt zich op voedingsbeleid op school, voedingseducatie, een gezond en veilig schoolklimaat en ouder- en buurtparticipatie. Voor het basis- en het voortgezet onderwijs zijn daarnaast lesprogramma s over voeding ontwikkeld.

Het instellen van de Stimuleringsprijs sluit verder aan bij de activiteiten rondom De Gezonde School. Dit is een samenwerkingsverband van allerlei thema-instituten op het gebied van een gezonde leefstijl, zoals het Voedingscentrum, Consument en Veiligheid en het NIGZ. De Gezonde School is ingesteld door het ministerie van VWS.

De prijswinnaars op een rij:


1. Stedelijk Dalton Lyceum Dordrecht, locatie Kapteynweg


2. Interconfessionele Scholengroep Westland Poeldijk, locatie Irenestraat


3. Wethouder Bronkhorst, Arnhem

De overige genomineerden voor de prijs:

Purmerendse Scholengemeenschap, vestiging W.J. Bladergroen

Scholengemeenschap Westhage/Haags Genootschap

Voedingscentrum eerlijk over eten

Gezond, lekker en veilig eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij het Voedingscentrum.

Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid (ministeries van LNV en VWS) om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over gezonde en veilige voeding en voedselkwaliteit.