College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Nieuws en publicaties

---

Actueel

23 Januari 2007

Aanscherping indicatie van metoclopramide (Primperan) bij kinderen

De indicatie voor het gebruik bij kinderen van metoclopramide (Primperan ), een geneesmiddel tegen misselijkheid en braken, is aangescherpt. Dit is gebeurd naar aanleiding van de toename in geregistreerde gevallen van ernstige extrapiramidale verschijnselen (bewegingsstoornissen) bij kinderen. Daarnaast zijn momenteel effectievere middelen beschikbaar, die minder bijwerkingen veroorzaken. De aangescherpte indicatie luidt als volgt:

"Bij kinderen is vanwege het grote risico op extrapiramidale verschijnselen metoclopramide alleen geïndiceerd bij ernstige misselijkheid en braken met bekende oorzaak, waarvan behandeling met andere middelen onvoldoende effectief is gebleken of niet mogelijk is."

Metoclopramide wordt gebruikt vanwege de anti-emetische eigenschappen bij misselijkheid en braken, al dan niet samengaand met chemotherapie. Het anti-emetisch effect is het gevolg van twee werkingsmechanismen op centraal niveau:
- antagonisme van de dopaminerge D2-receptoren; - antagonisme van de serotonerge 5HT3-recpetoren en agonisme van de 5HT4-receptoren.
Naast centrale werking heeft metoclopramide middels een perifeer werkingsmechanisme een stimulerende invloed op de digestieve motoriek.

Voor zowel misselijkheid en braken bij chemotherapie, als voor postoperatieve misselijkheid en braken, wordt in verband met het risico op extrapiramidale verschijnselen eerder domperidon dan metoclopramide gebruikt. Daarnaast zijn voor gebruik bij kinderen ook de selectieve serotonine receptor antagonisten, zoals ondansetron, goedgekeurd. Deze 5-HT3 receptor antagonisten zijn tegenwoordig het middel van eerste keus, met name bij sterk emetogene chemotherapie, omdat de effectiviteit beter lijkt en er minder vervelende bijwerkingen zijn dan bij metoclopramide. Bij de behandeling van migraine bij kinderen is domperidon het middel van eerste keus, omdat het risico op extrapiramidale bijwerkingen daarbij lager is. Er bestaan tegenwoordig dus betere alternatieven voor metoclopramide bij kinderen.

Het College ziet met name een rol voor metoclopramide bij ernstige vormen van braken, waaronder vertraagd braken en cerebraal braken, wanneer andere therapieën niet adequaat werken of teveel problemen geven.